2023. február 7. kedd Tódor, Rómeó napja van. Holnap Aranka, Jutocsa napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Szent-Györgyi Albert Kollégium

Névváltás és további bővülés: Kecskeméten találkozott a SzAK

Mindig izgalommal várjuk ezeket a találkozásokat, és sajnáljuk, ha néhány, rég nem látott társunk nem tud csatlakozni hozzánk. A program indulása előtt – mint általában – az utolsó pillanatig is történtek változások a résztvevők körében.

Bővebben ...

A Szent-Györgyi Albert Kollégium Kőszegen folytatta munkáját

A Szent-Györgyi Albert Kollégium 2012 decemberében befejezte programját a Lakitelek Népfőiskolán. A résztvevők azonban úgy döntöttek, hogy a kétéves képzés során létrejött szakmai közösséget és baráti társaságot a jövőben is együtt szeretnék tartani. Az első összejövetelünkre 2013. április 26-28-a között került sor, Kőszegen.

Bővebben ...

Gömbsíkok, avagy gomb a gondolaton

Recenzió a Szent-Györgyi Albert Kollégium Metszetek című kötetéről

A lakiteleki Szent-Györgyi Albert Kollégium évkönyvén szereplő Nap-korong, amely felszínének kialakításával, torzításával a gömb-formát, így a Földgolyó jelentésének szimbolikáját is megjeleníti, távoli hasonlóságot mutat a Vatikáni Múzeum udvarán...

Bővebben ...

Metszetek, ahol gondolataink összeérnek

A Szent-Györgyi Albert Kollégium kötete

A tudomány művelése sosem lehet öncélú tevékenység. A képzés során végig törekedtünk arra, hogy terepet adjunk a közérthetőségnek és a társadalmi felelősségvállalás erősítésének, továbbá az együttműködési készség fejlesztésének. Ennek nyomán fogant meg az ötlet...

Bővebben ...

A Szent-Györgyi Albert Kollégium mint közösség

Vajon mi hozza össze az embereket a Kárpát-medence különböző szegleteiből, a nyugati határszéltől az Alföldön át, Erdélytől Kárpátaljáig? Mi érdekelhet éppúgy egy szociológust, egy zoológust, egy református lelkészt, egy jogászt, egy fizikust (és még sorolhatnánk)?

Bővebben ...

Az ötlettől a megvalósításig: a Kollégium története

Egy kutatás eredményessége sok szereplő serkentő együttgondolkodásán, és több tényező szerencsés együttállásán múlik. Az adott pillanat alapvető tudományos igazságaiban való egészséges kételkedés, a kodifikált gondolatok megkérdőjelezése, a határok feszegetése, továbbá a tudatos és módszeres építkezés és előrehaladás együttesen vezethetnek új felfedezésekre.

Bővebben ...

Népfőiskolai új nemzedék

Lezsák Sándor előszava a Metszetek című kötethez
Az elmúlt két évtizedben a Lakiteleki Népfőiskolán két kollégiumi forma alakult ki. Az egyik a terepet járó, népismereti kollégium. Hallgatói az ország minden részéről érkező 100-120 egyetemista, főiskolás diák, akik 20-30 oktató, csoportvezető irányításával két alkalommal egy-egy hétig kérdőívvel terepmunkát végeznek, tényadatokat gyűjtenek, felméréseket...

Bővebben ...

Véget ért a Szent-Györgyi Albert Kollégium – indul a folytatás

A 2012. december 14-16. között tartott, tizedik képzési alkalmával véget ért a Szent-Györgyi Albert Kollégium tudományos, szakmai és közéleti képzési programja. A Kollégiumot elvégző hallgatók ugyanakkor egyöntetűen úgy határoztak, hogy együttműködésüket rendszeres találkozások megszervezésével tovább folytatják.

Bővebben ...

Három szakkollégium képzési programja zárult le a Népfőiskolán

Az Apor Vilmos Közéleti Kollégium, a Balázs Ferenc Kollégium valamint a Szent-Györgyi Albert Kollégium kétéves képzési programja fejeződött be vasárnap a Lakitelek Népfőiskolán.

Bővebben ...

A záró hétvége programja

A Szent-Györgyi Albert Kollégium tizedik és egyben záró képzési alkalma 2012. december 14-16. között kerül megrendezésre.

Bővebben ...