2023. február 7. kedd Tódor, Rómeó napja van. Holnap Aranka, Jutocsa napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Hírek


FELHÍVÁS - PANNONIA SACRA, MINDSZENTY JÓZSEF ÉLETE ÉS KORA

A Keresztény Élet Szerkesztősége, a Lakiteleki Népfőiskola (Hungarikum Liget), a Mindszenty Társaság és a Lakiteleki Eötvös Iskola

PANNONIA SACRA

MINDSZENTY JÓZSEF ÉLETE ÉS KORA

címmel

csapatversenyt hirdet anyaországi és határainkon túl élő

általános iskolás korú (10-15 éves) és középiskolás korú (15-19 éves) fiatalok részére.

img1

A háromfős csapatok a vetélkedő feladatait 2023. február 5. és 2023. március 5. között kéthetente olvashatják a Keresztény Élet hasábjain. Az egyes fordulók postára adási határideje a megjelenés dátumát követő 10. nap. A feladatlapok elérhetők a www.keresztenyelet.hu és www.eotvosiskola.hu oldalakon is.

A három írásbeli forduló alapján korcsoportonként a legjobb eredményt elérő 20-20 csapatot hívjuk meg a 2023. április 20-22-én megrendezésre kerülő elődöntőre és döntőre a Lakiteleki Népfőiskolára, a Hungarikum Ligetbe. A döntő résztvevői értékes könyvjutalmakban részesülnek.

A vetélkedő védnökei Czoborczy Bence, a Keresztény Élet főszerkesztője, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke.

           

Jelentkezni az első forduló megoldásának beküldésével lehet. Nevezési díj nincs. Szeretettel várjuk egyházi és világi iskolák, egyházközségek, hittancsoportok, baráti társaságok csapatait! Egy –egy intézményből, közösségből tetszőleges számú csapat indulhat a versenyen. A megfejtéseket a Lakiteleki Eötvös Iskola - 6065 Lakitelek Kiss János u. 1. címre várjuk. Kérjük, a borítékra írják rá a játék címét: Pannonia Sacra

A felkészüléshez ajánljuk:

A Mindszenty Társaság honlapja: http://www.mindszenty.hu/

A Mindszenty Alapítvány honlapja: https://www.mindszentyalapitvany.hu/alapitvany

Mindszenty J.: Emlékirataim: http://ppek.hu/szit-pdf/Mindszenty_Emlekirataim_facsimile.pdf

További felvilágosítás kérhető a 70-931-7808-as számon Olajos Istvántól

 

ke pernyo foto 2020 09 30 10 10 16 orig

 

Pályázati felhívás Neumann János életéről és munkásságáról

 
opt NEUMANN PALYAZATI FELHIVAS 230123 Oldal 1 2
 
A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány és a Neumann János Egyetemért Alapítvány Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Neumann 2023 programsorozat keretein belül új pályázati felhívást hirdet. A pályázat célja, hogy Neumann János élete és munkássága iránt érdeklődő és felsőoktatásban tanuló hallgatók számára lehetőséget biztosítson kutatói készségeik fejlesztésére.
Ezt a felhívást olyan fiatal, Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók és doktoranduszok számára hirdetjük meg, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy tudományos területen is kipróbálják magukat.
 
A kiválasztott témakör rövid összefoglalójának beküldési határideje: 2023. február 20. (hétfő)
 
További részletek a felhívásban:
 
 
 
 

Kun Vetélkedő 2. forduló

A Kun Képes Lexikon megjelenése és Kun László Király trónra léptének 750. évfordulója alkalmából a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum és a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum - a Kecskeméti Katona József Múzeum védnökségével - pályázatot hirdetett a kun települések iskolái számára, felső tagozatos- és középiskolás diákoknak. 

2022.10.07 Kiskunfelegyhaza KunKronika 09 1

A vetélkedő első kettő fordulója írásban kerül megrendezésre. A döntőbe jutott csapatok 2023. március 24-25. között (péntek-szombat) mérik össze tudásukat a lakiteleki Népfőiskolán. 

A vetélkedőre 3 fős csapatokban lehetett jelentkezni, két korcsoport szerint: 

  • Általános iskola felső tagozat (5-8. osztály)
  • Középiskola (9-12. osztály)

Az első forduló beküldésével a csapatok automatikusan jelentkeztek a versenyre. A második fordulót kérjük, csak azok küldjék be, akik az első fordulóval már jelentkeztek a versenyre. A második forduló beküldési határideje: 2023. február 8., szerda

A második forduló elérhető itt:

Kun_vetélkedő_2._forduló_FELADATLAP.pdf

A második forduló kitöltött feladatlapjait postai úton kérjük beküldeni a Népfőiskola Alapítvány címére: 6065 Lakitelek, Szentkirályi út 5. A borítékra kérjük írják rá: "Kunokról nem csak kunoknak" történelmi verseny. Kérjük, a feladatlapon jelöljék a csapat nevét, tagjait, az iskolát és a felkészítő pedagógust.

A második forduló összesítése után a döntőbe jutott csapatok névsorát közzé tesszük a Népfőiskola honlapján, illetve a megadott email címeken írásban is értesítjük őket.

 

A keleti nyitás programjáról egyeztettek a Hungarikum Ligetben

A lakiteleki találkozó fő témái az oktatás és a kultúra voltak.

Kubanychbek Omuraliev, az öt közép-ázsiai állam szövetségének, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) új főtitkára kíséretével és dr. Hóvári János nagykövet, a TÁSZ budapesti képviseleti irodájának vezetője, valamint munkatársai látogatást tettek szombaton a Hungarikum Ligetben, ahol Lezsák Sándor vendégei voltak. 

A létesítmény bejárása utáni megbeszélésen a tárgyaló felek a keleti nyitás programjának részleteiről egyeztettek, ezen belül is kiemelten az oktatásról és a kultúráról esett szó. Lezsák Sándor, a kecskeméti Neumann János Egyetem kurátoraként javasolta az egyetem felvételét a Türk Egyetemi Unióba. A kezdeményezést Omuraliev főtitkár úr üdvözölte, így új kedvező folyamat indulhat el az oktatási intézmények együttműködésének területén.

/Forrás: Baon.hu/

/Fotókat készítette: Kovács Zoltán/

HNG07580 3000x2002

A Hungarikum Hotelben a Hungarikum Liget makettje előtt

 

Bővebben ...

Duray Miklós (1945-2022)

Életének 77. évében hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Duray Miklós felvidéki magyar politikus, közíró, egyetemi tanár, a felvidéki magyar közösség és politikai élet egyik legnagyobb formátumú, meghatározó alakja - írta a Felvidek.ma internetes újság. Duray Miklóst a Lakiteleki Népfőiskola nagy családja is gyászolja.

 

Névtelen

Bővebben ...

A pénztárosi munkakör betelt.

Köszönjük az érdeklődésüket!

Kiállítások januári nyitvatartása

kiállítás 2

Boldog új évet kívánunk minden Vendégünknek!

Boldog új évet kívánunk minden Vendégünknek!

Köszönjük szépen, hogy idén is ellátogattak hozzánk, bízunk benne, hogy jövőre újra viszontláthatjuk Önöket!


A Népfőiskola Alapítvány munkatársai

Népfőiskola Alapítvány szilveszter

KÁCSOR LÁSZLÓ (1929-2022)

 

Kilencvenhárom éves korában, december 23-án elhunyt Kácsor László fotóriporter, az MTI volt munkatársa, aki a '90-es évek elején a Lakitelek Népfőiskola első munkatársai közé tartozott. 

Emlékét nem csak szívünkben őrizzük. Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben található a Kácsor Tanya nevet viselő kiállítótér (korábban szolgálati lakás, ahol feleségével élt), amelynek névadója Kácsor László, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. egykori főszerkesztője és a Népfőiskola Alapítvány korábbi igazgatója. 

 

kácsorhoz 

 

KÁCSOR LÁSZLÓ 1929-ben született Aradon, a középiskolát Nagyváradon végezte el. 1945-ben érkezett Budapestre, ahol kitanulta a kovácsmunkát. 1952-től harminc éven át dolgozott a Magyar Távirati Irodánál, előbb a belpolitikai rovatánál, majd a fotórovatnál. 1982-től szabadúszó újságíró lett, főleg természetközeli témákról írt cikkeket, később könyveket. Első könyve a Horgászösvények volt, ezt követte a Barátom, a természet, a Gemenc, a Vizi barangolások, a Bogrács és nyárs, a Velencei-tó, a Vízparti táborozás, valamint A folyók élni akarnak.

  A '90-es éveke elején az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. főszerkesztője és a Népfőiskola Alapítvány igazgatója. 

 1991-ben a Baranya megyei Matty községben Madár emlékparkot (Pantheon avium) hozott létre, a kopjafák a tizenhárom kipusztult honi madárfajra emlékeztetnek. 2014-ben Pro natura díjat kapott a Magyar Természettudományi Társulattól. 2011 óta a Somogy megyei Vízvár községben élt.

(Forrás: Népfőiskola Alapítvány, MTI)

 

Gulyás Gergely: sokrétűségében és sokszínűségében egyedülálló a Lakitelek Népfőiskola

Sokrétűségében és sokszínűségében egyedülálló, mégis az értékeket megőrizni képes kulturális központtá fejlődött a Lakitelek Népfőiskola - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a szervezet évzáró rendezvényén, Lakiteleken.

CSOPORTKÉP

    

Bővebben ...

Véget ért az Ipolyság Kollégium

2022. december 11-én ért véget a tavasszal kezdődött, a Lakiteleki Népfőiskola és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával szervezett Ipolyság Kollégium. A kutatók – májusban és októberben – kétszer egy hetet töltöttek az Alsó-Ipolymente térségében, ahol a Helembától Nagycsalomjáig húzódó felvidéki palócok által lakott határsáv 35 települését vizsgálták. A könyvbemutató rendezvénynek a térség szellemi központja, Ipolyság adott otthont. A városháza patinás díszterme zsúfolásig megtelt. A meghívottak között polgármesterek, értékőrzők, értékteremtők, helyi segítők és hozzátartozóik egyaránt jelen voltak. A program szakmai vezetője Jámbor Mónika, technikai szervezője Halász Gergely volt.

 

IMG 4608

 

Bővebben ...

Mikulásváró ünnep a Népfőiskolán

2022. december 6.

2021- decemberében a gyermekek egészség-megóvása érdekében nem várhattuk   együtt, közösen a Mikulás érkezését a Népfőiskolán. Ő azonban akkor sem feledkezett meg a jó gyermekekről.  Az elkészített ajándékait névre szólóan küldte el a gyermekeknek.

Ez évben azonban valamennyi munkatárs kisgyermekeivel együtt ünnepelhettük a Mikulás érkezését. 

opt DSC 0185

Bővebben ...