2023. február 7. kedd Tódor, Rómeó napja van. Holnap Aranka, Jutocsa napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Hírek


Egyetlen pillanat

Az örökkévalóságnak egy pillanat. Egy fénykép az utókornak, és talán pont ennyi az élet is, mikor visszanézünk. Mégis teljes, ha sikerült a küldetésünk: maradandót alkotni!

     Vass Dániel klarinét- és fotóművész megtalálta életében a tökéletes harmóniát. S nem csak a zene és a kép világában, de az életében is. Bárhol is járt a nagyvilágban, aktívan részt vett a zenei- és közéletben, a kultúra szervezésében, a pillanatok megörökítésében és mindig hűen megtartotta, ápolta és képviselte magyarságát, s híven szolgálta hazáját. Mostanáig. Teremtője „hazahívta”, hogy személyesen köszönje meg neki eddigi szolgálatait és elfoglalhassa méltó helyét, amelyet az Úr készített számára.  

     S bár a világ teremtőjéhez képest a mi szavunk egy halk emberi dadogás - dallamok és képek nélkül – mégis őszinte szívvel, s tiszta lélekkel, hadd mondjuk mi is:

Kedves Vass Dániel!

Köszönjük!

Köszönjük az Istennek, hogy nekünk voltál s megajándékozott minket Veled!

Isten áldjon!

opt IMG 2205

Bővebben ...

Tizenhét szervezettel kötött stratégiai együttműködési megállapodást Navracsics Tibor

 Tizenhét tudományos, egyházi, karitatív, érdekképviseleti és civil szervezet képviselőjével kötött stratégiai együttműködési megállapodást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden Budapesten.

opt DSC 0053

Bővebben ...

Zarándok Jel-Kép-Út című képkiállítás megnyitó

Zarándokoljon tértől és időtől függetlenül Szeretettel várjuk Önt 2022.12.03 án a Mária út Zarándok Jel Kép Út című képkiállítás megnyitójára ahol bepillantást nyerhetünk a zarándoklatok élményvilágába 216 3

Lakiteleken ülésezett a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége

 

Új Kiskunkapitányt választott, tagfelvételről döntött, valamint a szervezet rövid- és hosszútávú cselekvési programjáról is tárgyalt a Kiskun Önkormányzatok Szövetsége november 24-én a közgyűlésének helyet adó Lakitelek Népfőiskolán.

A Széchenyi teremben tartott összejövetel résztvevőit Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Mint fogalmazott, képviselői tisztsége mellett pedagógusként az elmúlt évtizedekben mindig is zavarta, hogy a Kiskunságon élők keveset tudnak a kun származásról és kunok hagyományáról. Ez a felismerés hívta életre a Mészáros Márta és dr. Nagy Molnár Miklós gondozásában elkészült Kun Képes Lexikon kötetet. Lezsák Sándor bejelentette, hogy a szövetség lakiteleki közgyűlésének napján jelent meg a kun települések iskolásai számára kiírt tanulmányi vetélkedő első fordulója, amellyel meg szeretnék erősíteni a fiatalokban a kun szokásokat.

 

2022.11.24 Lakitelek Kiskun Onkormanyzatok Szovetsege 01

Bővebben ...

Tollas Tibor helyesíró verseny

2022. november 23-24.

A lakiteleki Népfőiskola 2022. november 22-23-án nyújtott helyszínt és látta vendégül Kárpát - medence kisiskoláinak legügyesebb 59 kis helyesíróját. 

A Tollas Tibor helyesíró versenyre a Bács- Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesület felhívására érkeztek a magyar nyelvet szerető és annak szabályait jól ismerő 3. és 4. osztályos diákok. 

opt Csapatkép

A vetélkedő 2 részből állt. Az első feladatban a nyelvtani szabályok ismertéről és annak magabiztos használatáról adtak számot a versenyzők önmaguknak és a zsűrinek.  A zsűri tagjai Vetróné Nagy Szilvia (az egyesület elnöke), Schantlné Farkas Julianna (szervező), Csíkos Éva (szervező), Ártim János (szervező), és Csíkos János (szervező) voltak.

A vetélkedő második része tollbamondással folytatódott. A két feladatlapon elért pontszámok alapján dől el, hogy ebben az évben ki-, illetve melyik csapat volt a legügyesebb helyesen író.

A két napos vetélkedő a megmérettetésen túl számos élményekkel, (Nagy Zsuzsa kiállításának megtekintése, játék, beszélgetések az uszodában, ismerkedés a más településekről érkezőkkel) gazdagította a gyermekeket és kísérőiket egyaránt.

Bővebben ...

Advent a Ligetben

Advent a Ligetben plakát 1

XXI. Lakiteleki Filmszemle eredménye

XXI. Lakiteleki Filmszemle

eredménye

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft., az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület és a Dunaversitas Egyesület idén közösen szervezte meg a filmszemlét.

A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXI. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 114 alkotás érkezett. Az előzsűri (2022. október 11-12.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 22 alkotás jutott. A Szemlének 2022. november 16 és 18 között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

opt XXI Lakiteleki filmszemle csoportkép

Bővebben ...

A valóság jegyesei

„Anyám kezében az ecset, fiam szemével a világ” címmel nyílt kiállítás Nagy Zsuzsa festő és Gulyás Benjámin fotós munkáiból 2022. november 17-én Lakiteleken, a Népfőiskola Kölcsey házában. Anya és fia közös kiállítására augusztusban Kerekegyházán már sor került, most azonban először jelennek meg műveik együtt Lakiteleken.

1 5

Bővebben ...

Szappanos István alkotásaiból a természeti élmények képi világa tárul elénk

Szerdán délután nyílt meg Szappanos István Székely Bertalan-díjas kecskeméti festőművész kiállítása a Lakitelek Népfőiskolán. A Természeti élmények képi világa című tárlatot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg.

4 3

Bővebben ...

Lezsák: Magyarország rendelkezik a világ ötödik legnagyobb termálvízkincsével

Magyarország rendelkezik a világ ötödik legnagyobb termálvízkincsével - mondta pénteken Lakiteleken, a Magyar Balneológiai Egyesület vasárnapig tartó nagygyűlésének megnyitóján Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

    A gyógyvíz a Kárpát-medencében "kincs, hungarikum, sajátos, egyedi, és ennek rendkívüli értéke" van. Lakitelek olyan rangos fürdőhelyek sorába lépett, mint Harkány, Hajdúszoboszló, Mórahalom, Szolnok, Gyula, Hévíz, Bükkfürdő és Mezőkövesd - sorolta a fideszes politikus.
    A lakiteleki gyógyvíz kopásos eredetű ízületű panaszokra, az ezzel járó izomfeszülés oldására is jótékony hatású - mondta.
    Szólt arról, hogy a nagygyűlésnek helyszínt biztosító Hungarikum Liget a Lakiteleki Népfőiskolával szerves egységben ápolja a Kárpát-medencei hagyományokat, őrzi a magyar értékeket.
    Rámutatott: Trianonnal nemcsak a magyar területek kétharmadát, hanem az akkor működő gyógyfürdők kétharmadát is elvették. A gyógyfürdők létesítési esélyeit a második világháború után a kőolajlelőhelyek keresése is növelte, számos gyógyvízforrást találtak kőolaj helyett - közölte.
    Magyarországon 2000. január 1-jén százötven termál- és gyógyfürdő működött - mondta.
    Hozzátette: a termálvízkincs "titka" a Kárpát-medence geológiai adottságaiban rejlik. A földkéreg a Kárpát-medencében mintegy tíz kilométerrel vékonyabb a világátlagnál, ezért a forró magma közelebb van a földfelszínhez, így sokkal kisebb mélységből lehet hévizet nyerni, mint a kontinens más pontjain - magyarázta. Szavai szerint Lakiteleken nemcsak a víz gyógyít, hanem az elmúlt három évtizedben megteremtett környezet is.
    Nagy Katalin, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke elmondta, hogy a nagygyűlésen részt vesznek Európa vezető balneológusai és határon túli magyar balneológusok is. Kerekasztal-beszélgetést terveznek a magyar fürdők helyzetéről, valamint egy sport-fizioterápia blokk is színesíti az idei nagygyűlés programját - közölte.
    Kalics Gabriella, a Ligetszépe Gyógyászat gyógyászati vezetője céljuknak nevezte az egyre magasabb színvonalon, elhivatottsággal végzett munkát. A konferencián közös kutatási eredményeket tudnak megosztani - mondta.
    (Forrás: MTI)

LS

Meghívó Szappanos István kiállításának megnyitójára

Meghívó 2

Verespatakon jártunk

IMG 3615 1

Az arany markában – Verespatak története címmel rendhagyó tudományos konferenciának adott otthont a Hungarikum Liget Lakiteleken 2022. október 25-28 között. A Népfőiskola Alapítvány szervezésében 7 egyetem 8 karáról 14 egyetemista, illetve doktorandusz hallgató készített tanulmányt a magyarországi aranybányászat, Verespatak története, illetve a nagybányai ciánszennyezés tárgykörében. A sokszínű, magas színvonalú, öt tagú zsűri által minősített dolgozatok eredményeit készítőik konferencia előadás formájában is bemutatták. A pénzjutalommal díjazott legjobb tanulmányok szerzői: Sáfrán József (Nemzeti Közszolgálati Egyetem), Zsigárcsik Norbert (Szegedi Tudományegyetem) és Tóth Miklós (Nyíregyházi Egyetem). A rendezvény különlegességét adta, hogy a résztvevők az Alapítvány meghívására verespataki kiránduláson vehettek részt, ahol Ladányi Sándor, abrudbányai református lelkész élvezetes idegenvezetésével megtekinthették Verespatak és Abrudbánya természeti, épített és szellemi örökségét, illetve megismerkedhettek a jövőre vonatkozó tervekkel. A hosszú, de élménygazdag kirándulás, a töretlen élni akarás és jövőépítés megtapasztalása kiemelkedő élményt jelentett mindenki számára.

IMG 3605IMG 3602