2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid napja van. Holnap Dorottya, Dóra, Titanilla napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Hírek

XXI. Lakiteleki Filmszemle

eredménye

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár Nonprofit Közhasznú Kft., az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület és a Dunaversitas Egyesület idén közösen szervezte meg a filmszemlét.

A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXI. Lakiteleki Filmszemlére, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 114 alkotás érkezett. Az előzsűri (2022. október 11-12.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 22 alkotás jutott. A Szemlének 2022. november 16 és 18 között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

opt XXI Lakiteleki filmszemle csoportkép

A zsűri elnöke: Dr. Buglya Sándor Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője.

A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Bagi Iván humorista, író; Bágya Rita kommunikációs szakember, a Lakiteleki Filmszemle zsűri titkára; Bakos Edit az Art-Mozi Egyesület tiszteletbeli elnöke; Balogh László a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke; Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Boros Bánk Levente politológus, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója, a Médiapiac kiadóvezetője; Dippold Pál író; Dizseri András a Retro Rádió hírszerkesztője; Dulai Sándor a Szabad Föld újságírója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára; Ékes Ilona a ERGO-Európai Regionális Szervezet elnöke; Falusi Márton József Attila-díjas költő, író, a Magyar Művészet főszerkesztője; Farkas György rendező, producer; Fehér István Lakitelek alpolgármestere, egyetemi tanár; Gulyás Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész; Házi Balázs történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár kutatási munkatársa; Havasi János a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. rádiós igazgatója;  Hévizi Róbert a Nemzeti Művelődési Intézet Látogatóközpontjának vezetője; Kecsenovity Egon a Szegedi Tudományegyetem kutatója; az eChemicles Zrt. fejlesztőmérnöke; Kollarik Tamás Magyar Filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas filmes szakember, egyetemi oktató; Kovács Anita a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője; Lakatos Iván filmrendező-producer; Lezsák Sándor József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke; Kárpáti Árpád közművelődési és ifjúsági szakértő; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár tudományos tanácsának elnöke; Matkovics Annamária színművész, a Nemzetstratégiai Kutatóközpont képviselője; Mezei Károly a Magyar Katolikus Rádió műsorvezető-szerkesztője, a Kairosz Kiadó főszerkeszője; Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. stúdióvezetője; Néző László a Mediaworks Központi szerkesztősége főszerkesztője; Nyári Gábor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója; Ökrös Csaba a Petőfi Népe főszerkesztője; Pálffy-Orbán István a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós igazgatója; Pilhál György a Magyar Nemzet főmunkatársa; Sára Balázs Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem docense; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas rendező; Szabó Attila rendező-operatőr; Tóth István Zoltán a Hír TV főszerkesztő-helyettese; Tóth Klára Balázs Béla-díjas filmesztéta; Tuba Mariann filmvágó, a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője; Zsigmond Attila Aranyszem-díjas operatőr, rendező; továbbá Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Lakitelek, Nagykőrös, Szentes és Tiszakécske iskoláiból álló, közel 350 fős diákzsűri, valamint Fülöpjakab, Jakabszállás, Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Lakitelek képviselőinek különdíját, több mint 100 fős nyugdíjas ítélte oda. 

A díjakat Lezsák Sándor, József Attila-díjas író, az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke; Dr. Buglya Sándor Magyarország Érdemes Művésze, Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője, a zsűri elnöke; Rófusz Ferenc Oscar-díjjal, a Nemzet Művésze címmel, valamint Kossuth-díjjal kitüntetett rajzfilmrendező és a zsűri tagjai adták át.

Lezsák Sándor beszédében Sára Sándorra emlékezett és reményét fejezte ki, hogy a Lakiteleki Filmszemlét a jövő esztendőben is meg tudják majd tartani.

 

A díjazottak listáját ide kattintva tudja letölteni.