2023. február 7. kedd Tódor, Rómeó napja van. Holnap Aranka, Jutocsa napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Tíz éve rendezünk nyaranta pedagógus képzőművészeti alkotótábort. Két héten keresztül festettek, rajzoltak a Népfőiskolán, a Hungarikum Ligetben azok a pedagógusok, aki részt vettek az immáron tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Pedagógusok Alkotó Táborában.

Szappanos István kecskeméti festőművész, a tábor művészeti vezetője elmondta, tíz éve Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke kérte fel, hogy szervezzen alkotótábort vizuális neveléssel, képzőművészettel, annak oktatásával foglakozó pedagógusoknak. Az alapítvány támogatásával az itt töltött napok alatt folyamatosan alkothatnak a résztvevők a számukra biztosított, ilyenkor műteremként is funkcionáló helységekben. Egyfajta szakmai továbbképzésen vesznek részt, fejlesztik tudásukat, tanulnak egymástól is. Témáikban Lakitelek és környékének szépségei szerepelnek, idén a Hungarikum Liget épített és természeti környezetének a képi megjelenítése is ösztönözte az alkotókat, akik olaj, pasztell, akvarell, akril, és szénrajz technikákkal ábrázolták a változatos formákat, természeti szépségeket, látványosságokat.

"Nagy utat tettek meg a szakmai fejlődésben a résztvevők - mondta Szappanos István -Ezt bizonyítja az a kiállítás, melyet az idei tábor alatt készült képekből válogattunk, és a Hungarikum Ligetben található rendezvényház Gálfalvi teremében tekinthető meg. A kiállítást Lezsák Sándorné Gabriella, az alapítvány igazgatója nyitotta meg, elismerő szavakkal köszöntve a jelen lévő alkotókat. Több mint 50 éve foglalkozom képzőművészeti neveléssel, több növendékemből lett kiváló, elismert képzőművész, akik egyben tanárok is, így tovább adják a fiataloknak tudásukat, tapasztalataikat, az alkotói munkába vetett elkötelezettségüket. A Népfőiskolán évek óta kiválóan érezzük magunkat, szeretettel fogadnak minket. Ilyenkor együtt élünk, dolgozunk, napokon keresztül csak a munkánkra koncentrálunk, melyre az év során így, ilyen kiváló körülmények között nincs lehetőségünk. Együtt pallérozzuk a kollegákkal a tárgyi ábrázolás, a természet, az atmoszféra megjelenítés művészi fogásainak tudását, hogy majd az alkotások megtekintésénél a nézőknek minél nagyobb élményt nyújthassanak, és az itteni tapasztalatainkat megosszuk tanítványainkkal is az év többi napján."

 

Hungarikum Liget 2021 08 12 6kis

 

Hungarikum Liget 2021 08 12 9kis

Hungarikum Liget 2021 08 12 10kis

Hungarikum Liget 2021 08 12 11kis

Hungarikum Liget 2021 08 12 13kis

Hungarikum Liget 2021 08 12 12kis

Hungarikum Liget 2021 08 12 2kis

Hungarikum Liget 2021 08 12 14kis