2023. február 6. hétfő Dorottya, Dóra, Titanilla napja van. Holnap Tódor, Rómeó napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kína Kollégium

A Kína Kollégium negyedik képzési alkalma 2019. november 22. és szeptember 24. között zajlott. A találkozó tematikájának középpontjában a kínai hadviselés, valamint a kínai gazdaság állt.Az első képzési napon a hallgatók részt vettek Lakiteleken az IKON szervezésében megvalósuló Mohácsi Anita, Monokróm blues című kiállításának megnyitóján, majd ezt követően a Népfőiskolán Koren Kinga kiállításának megnyitóján. Az esti órákban beszélgetés zajlott Lezsák Sándorral, amelyen mindhárom kollégium tagjai részt vettek.

A szombati képzési nap első szakmai előadója professzor Dr. Padányi József mk. vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektor-helyettese volt, aki színes és interdiszciplináris jellegeket viselő előadásában a középkori és a modern hadviselés sajátosságai, és a kiemelkedő ókori kínai filozófus, Szun Ce gondolatai közötti párhuzamokat, a modernkori globális hadviselés jellegzetességeit tárta fel.

Matura Tamás Kína 21. századi hatalmi szerepéről tartott előadást, amelynek során górcső alá vette azt a folyamatot, amelynek keretében a Kínai Népköztársaság gazdaságilag és politikailag a világ vezető nagyhatalmai közé emelkedett. A Corvinus Egyetem oktatója kifejtette, hogy ma már a nemzetközi szakértők úgy vélik, hogy ha az elkövetkező öt évben Washington nem állítja meg a kínai felemelkedést, akkor arra már nem is lesz esélye.

Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke a magyar-kínai kapcsolatok egy speciális vonaláról, a vízügyi együttműködések szerepéről beszélt. Nádasi részletesen beszélt olyan kérdésekről, mint a magyar vállalkozások kínai piacra lépési lehetőségei, illetve ennek speciális sajátosságairól.

Kiss Marcell, a kollégium tagjaként saját kutatását mutatta be, amelynek fókuszában Kína hadügyi fejlődése, valamint annak az európai hadügyi sajátosságokkal való összehasonlítása állt.

Tokaji Zsolt, író, műfordító a kollégiumi hétvége fő témájára csatolódva rendkívül érdekes előadás keretében tartott előadást a kínai fegyverek évszázadokon átívelő fejlődéséről.

Szepesi Gergő az előadásában lépésről-lépésre bemutatta az interkulturalizmus szerepét a magyarországi polgárságépítés lehetőségeiről. Ennek kapcsán került szóba a kínai-magyar kultúra találkozási pontjainak sajátosságai.


dr. Kasznár AttilaKövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!