2023. január 29. vasárnap Adél napja van. Holnap Martina, Gerda napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kína Kollégium

2019. június 14. és 16. között került megrendezésre a Kína Kollégium második képzési hétvégéje. A programsorozat nyitórendezvényeként professzor Dr. Kásler Miklós miniszter Nemzeti nagyvizit, nemzetközi nagyvizit címmel tartott nagy ívű, számos momentumában mélységesen elgondolkodtató, az ember kulturális, társadalmi szerepét is érintő, kiemelkedő sikerű előadást.A szombati nap nyitányaként professzor Dr. Hamar Imre az ELTE rektor-helyettese, a magyarországi Kína-kutatás egyik legkiemelkedőbb személyisége évezredek tudásának esszenciáját adva ismertette meg a Kollégium résztvevőit a vallás szerepével a kínai társadalomban, illetve a különböző kínai vallási irányzatokkal.

Dr. Balogh Csaba külügyi államtitkár a magyar-kínai kapcsolatokkal összefüggésben tartott előadást, amelyben a történeti aspektusokon túl, külön, jelentős hangsúlyt helyezett a magyar-kínai együttműködés perspektivikus lehetőségeire is.

Bartos Mónika, országgyűlési képviselő az Interparlamentáris Unió munkájáról és szerepéről tartott összefoglalója során tovább nyitotta a képet, a nemzetközi együttműködési rendszerek megismertetésével.

A kollégisták a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetőjének, Erdélyi Zszsannának rendkívül színes, és magas színvonalú előadásán keresztül pillanthattak bele a kínai kultúra magyar közoktatási rendszerbe illesztésének kérdéskörébe, valamint megismerkedhettek az iskola működésének sajátos jellegével.

A harmadik képzési napot Szunomár Ágnesnek, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézet kutatócsoport vezetőjének a kínai gazdasági fejlődés, illetve a kínai gazdasági perspektívák lehetőségeiről, a gazdasági növekedésben rejlő nehézségekről tartott előadása nyitotta.

A kollégiumi képzési alkalom záró előadásaként, Vörös Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa beszélt a kínai társadalmi kreditrendszer sajátosságairól. A nagyon dinamikus, sokszínű előadás a modern kínai társadalom korábban Magyarországon kevéssé ismert aspektusaira is felhívta a figyelmet.

A Kína Kollégium második képzési alkalmának eredményeként – a számos ismeret elsajátításán túl – meg kell említeni, hogy a kollégisták között kialakult kapcsolatok eredményeként működni kezdett egy közös gondolkodást megvalósító, a Kínával kapcsolatos tudományterületek viszonylatában működő think-tank.

dr. Kasznár Attila

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárbanKövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!