2023. január 29. vasárnap Adél napja van. Holnap Martina, Gerda napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Zoboralja Kollégium

2019. április 7-én indult el a munka az újabb Felvidéki értékfeltárás során. A kollégium kutatóinak központja Alsóbodokon volt. A Lakiteleki Népfőiskola részéről dr. Horváth Zsolt látta el a technikai szervezői feladatokat, az értékfeltárás szakmai vezetője Tóth Klára, a CSEMADOK Közművelődési Szövetség területi választmányi alelnöke.21 településen kezdődött meg az értékfeltárás. 40 kutató járta a falvakat egy héten keresztül, és egy 32 kérdésből álló kérdőív alapján gyűjtöttek információkat a helyben lakóktól értékekről, helyi hagyományokról, szokásokról, természeti és épített örökségekről. Már most megkezdődött a feltett kérdésekre kapott válaszok kiértékelése, amelyek alapján a kutatók javaslatot tettek arra, hogy mely helyben található értékről készüljön részletesebb leírás, fotódokumentáció, film a későbbiek során.

Az értékfeltáró kollégium tagjai közül 24-en Magyarországról érkeztek, többek között a mosonmagyaróvári és a szegedi egyetem hallgatói és tanárai. Felvidéki kutatók is bekapcsolódtak a munkába, 16-an a kutatott települések lakosai, köztük voltak az alsóbodoki magyar nyelvű középiskola végzős tanulói is. Az értékfeltáró kollégium 40 tagja közül 27-en most először vettek részt ilyen jellegű munkában.

Április 13-án zárult az értékfeltárás első fordulója. Ezen a napon minden csoport beszámolt arról, hogy milyen munkát végeztek el eddig, milyen tapasztalatokat szereztek. A z eddigi munkát záró szakmai megbeszélésen részt vett Hévizi Róbert, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai is. Értékelőjében kiemelte, öröm volt látni a kutatásban résztvevők elhivatottságát, valamint azt, hogy nem csak az épített örökségekre fordítottak figyelmet, hanem a térségben élő hagyományőrző közösségekre és értékteremtő emberekre is.

Az értékfeltáró kollégium munkája tovább folytatódik. Megkezdődik az összegyűjtött kérdőívek kiértékelése, a települési „érték-térképek” kialakítása. Ezt követően a kollégium kutatói újra visszajönnek Zoboraljára, 2019. szeptember 29 és október 5 között újra terepmunka vár majd a résztvevőkre.


dr. Horváth Zsolt

technikai szervező

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban