2023. február 7. kedd Tódor, Rómeó napja van. Holnap Aranka, Jutocsa napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Martos Kollégium

A felvidéki Martos település központtal folytatta munkáját a Lakiteleki Népfőiskola által kezdeményezett értékfeltáró kollégium. Az első terepmunkát 2018. május 24-én kezdték meg a kutatók. Egy héten át járták a településeket és egy 30 kérdésből álló kérdőívet töltettek ki a felvidéki magyar településeken élő értékteremtőkkel és értékőrzőkkel.A kollégiumban 34 anyaországi és felvidéki magyar kutató vett részt, közülük 25-en első alkalommal végeztek ilyen jellegű terepmunkát. 4 középiskolás és 20 főiskolás, egyetemista ismerkedett az értékfeltárás módszertanával. A Martosi Értékfeltáró kollégium szakmai vezetője dr. Sipos Anna néprajzkutató, a Duna-menti Múzeum igazgató-helyettese volt. A kollégium munkájának előkészítésében komoly feladatot vállalt Keszeg István, Martos település polgármestere és Gubik László, a martosi székhelyű Esterházy Akadémia alapítója.

Hatékony és sikeres munkát végeztek a kutatók a kollégium első fordulója során, a 17 településen több mint 350 kérdőívet gyűjtöttek, ez nagyon jól megalapozta a második forduló munkájának előkészítését.

2018 szeptemberének első hetében tovább folytatódott a Martosi Értékfeltáró Kollégium munkája a Felvidéken. Közel 40 középiskolás, főiskolás, egyetemista és fiatal felnőtt vett részt ősszel az értékek gyűjtésében és feltárásában. A szeptemberi egy hét során az értékfeltárásban érintett 17 településen több mint 130 értékről készült leírás. A munka előkészítését nagyon megkönnyítette, hogy minden településen volt helyi segítő, koordinátor. A falvakban élők nagyon örültek az értékfeltárásnak, nagy örömmel fogadták a kollégiumban tevékenykedőket.

2019. március 30-án Martos településen, a Zsittnyan István Kultúrházban gyülekeztek a kollégium munkájában résztvevők, segítők, koordinátorok, polgármesterek. Keszeg István, Martos település polgármestere köszöntőjében kiemelte, nagy megtiszteltetés a térség számára, hogy egy ilyen átfogó kutatómunka valósult meg a településeken. A zsúfolásig megtelt nagyteremben ülők meghallgatták a kutatók beszámolóját, láthatták a Martosi Hagyományőrző Egyesület táncosainak műsorát, valamint nagy sikert aratott a lakiteleki Kösöntyű tánccsoport előadása is.

A rendezvény végén Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke értékelte a kollégium munkáját. Kiemelte, a térségben olyan emberek élnek, akik büszkék magyarságukra, hagyományaikra és hűen őrzik értékeiket évszázadok óta. A Lakiteleki Népfőiskola vezetője elmondta, a jövőben is tovább folytatódik majd az értékfeltáró kollégiumok munkája.


dr. Horváth Zsolt

technikai szervező


További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban