2023. február 7. kedd Tódor, Rómeó napja van. Holnap Aranka, Jutocsa napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Lakiteleki Filmszemle

A XVIII. Lakiteleki Filmszemlén a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) 200.000 Ft-os különdíját az „Aranymonostor ereklyéje” című alkotás kapta. Rendezője: Balogh András (Pécs).
A RETÖRKI különdíját Horváth Péter, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum általános főigazgató-helyettese adta át. Az alkotás a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum 200.000 Ft-os különdíján kívül még magáénak tudhatja a MediMédia Kft. 250.000 Ft-os különdíját, valamint a Magyar Hírlap nagyinterjúját és féléves előfizetését, valamint a Kairosz Kiadó könyvcsomagját.

Az „Aranymonostor ereklyéje” című filmről

A bugaci aranymonostorban talált Szent Péter ereklyetartó megtalálási körülményeit, a restaurálást és az azt megelőző tudományos vizsgálatokat, valamint ennek a különleges tárgynak a történetét és a tárgyon szereplő bibliai jeleneteket mutatja be a dokumentumfilm, a legmodernebb technikák segítségével. Az Árpád-kort, melyről nagyon kevés emlékünk maradt, méltán nevezhetjük a magyarság dicsőséges időszakának. A Szent Péternek szentelt monostor királyi pénzváltóhelyként működött a tatárjárás okozta pusztulásig. Az itt előkerült leletanyag a közelmúlt magyar régészetének legnagyobb szenzációja, amely teljes mértékben felülírja az Árpád-korról, annak fejlettségéről és szinte elképzelhetetlen gazdagságáról vallott korábbi tudásunkat.


A XVIII. Lakiteleki Filmszemléről

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, idén a Dunaversitas Egyesület mellett az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen hirdette meg a filmszemlét.

A Balázs Béla Stúdió emlékezetére és Sára Sándor tiszteletére meghirdetett XVIII. Lakiteleki Filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásban kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 132 alkotás érkezett. Az előzsűri (2018. október 9-10.) döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 31 alkotás jutott. A Szemlének 2018. november 14. és 16-a között a Lakitelek Népfőiskola adott otthont.

A zsűri elnöke: Dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező-producer

A zsűri tagjai: Agócs Sándor költő, szerkesztő; Alexa Károly irodalomtörténész; Bakos Edit az Art-Mozi Egyesület elnöke, az NKA Filmművészet Kollégiumának tagja; Balogh László a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke; Bartók Csaba szerkesztő-rendező; Biczó Miklós az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. társadalmi kapcsolatok igazgatóságának munkatársa; Borókai Gábor újságíró; Dippold Pál író, a Magyar Hírlap szerkesztője; Dulai Sándor a Szabad Föld újságírója; a gödöllői Szent István Egyetem tanára; Ékes Ilona az ERGO - Európai Regionális Szervezet elnöke; Ékes József volt országgyűlési képviselő; Farkas György rendező-producer; Gálfalvi György író, a Lakitelek Népfőiskola kurátora; Gazsó L. Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Mentori Kollégiumának elnöke; Gulyás Gyula filmrendező; Hajnal Gergely rendező, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szerkesztője; Kovács Anita a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője; Kovács Annamária színművész; Lakatos Iván filmrendező-producer; M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese; Mikulás Ferenc stúdióvezető, Kecskemétfilm Kft.; Ökrös Csaba a Petőfi Népe főszerkesztője; Petrovszki Zoltán az MTVA filmszerkesztője; Pilhál György a Magyar Idők főmunkatársa; Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas operatőr-rendező; Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalom- és művészetkritikus; Szobolits Béla Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező; Tanos Miklós szerkesztő-rendező; Tuba Mariann filmvágó, a DUNA Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezető szerkesztője; Zsigmond Attila rendező, operatőr.

A XVIII. Lakiteleki Filmszemle eredményeiről bővebben a www.nepfolakitelek.hu oldalon olvashat.

  

retorki.hu


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!