2020. december 1. kedd Elza napja van. Holnap Melinda, Vivien napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


2017-ben is az 1956-os nemzeti ünnepünk előestéjén, október 22-én 17 órától emlékeztek meg Lakiteleken az ’56-os hősök bátorságáról. Az emlékezés mellett a jövőről is szó esett: a jövőről úgy, hogy az nemzeti ünnephez kapcsolható, kötődő ösztöndíjakat adtak át. Ebben az évben azokat is díjazták, akik az elmúlt évtizedekre emlékeztek írásban.Évek óta Lakiteleken, a Templom téri 1956-os kopjafa mellett adjuk át a Kátay Zoltán emlékére alapított Kátay Zoltán tanulmányi ösztöndíjat, amit fiatal történészek vagy egyetemisták érdemelhetnek ki – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának döntése értelmében 2017-ben Cseh Dániel részesül a Kátay Zoltán hagyatékából alapított ösztöndíjban.

Cseh Dániel 1995-ben született Mosonmagyaróváron. A gimnáziumot a mezőőrsi Magyar Műhely Alapítvány által fenntartott középiskolában végezte, ahol újraszervezte a Rákóczi Szövetség helyi csoportját, majd annak elnökévé választották. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem történelem szakos hallgatója, de politológiát is tanul. Részt vett a Lakitelek Népfőiskola által szervezett Kerkai Jenő Kollégium munkájában. Főbb érdeklődési területei közé tartozik az 1945 utáni magyar társadalom és egyház helyzetének alakulása, valamint az 1956-os magyar emigráció beilleszkedése a nyugati társadalmakba.

A 250.000 Ft összegű ösztöndíj Tollas Tibor költő özvegye, Kecskési Mária és Lezsák Sándor adta át Cseh Dániel részére.

A Kátay Zoltán-ösztöndíj előtt, 2017-ben először került átadásra a Simon István-ösztöndíj, melyet a névadó Simon István alapított. Az általa felajánlott ösztöndíjat első alkalommal Szekér Nóra történész vehette át, akiről Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója beszélt.

Szekér Nóra, háromgyermekes történész, abba a közegbe tartozik, akik érthetően, magyarul, de mindig igazolható módon jegyzik állításaikat. Két kötet jelent meg a szerkesztésében a RETÖRKI-ben, mindkettő a jövő történészei szempontjából alapvető munka.

A Nagy Imre-kód című kötet a mártír miniszterelnök halálának körülményeiről, előzményeiről szól, bemutatva a hatalom logikáját és félelmeit is. Másik kötete, a Taxisblokád az elhíresült puccskísérletről szól, sikere esetén Magyarország teljes káoszba hullott volna pillanatok alatt – tette hozzá Bíró Zoltán –, azonban egyértelműen dokumentálható, kik voltak annak szervezői. Szekér Nóra mindkét kötete a legfontosabb dokumentumok közé tartozik a jövőben.

Szekér Nóra részére Simon István adta át az ösztöndíjat, valamint az azzal járó 250.000 Ft összegű pénzjutalmat.


Varga ZoltánKövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!