2023. január 29. vasárnap Adél napja van. Holnap Martina, Gerda napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Gyergyó Kollégium

Gyergyószentmiklós központtal kezdte meg munkáját október 22-én az értékfeltáró Gyergyó Kollégium. Az előkészületi munkák során 2017. október 7-én Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője jelenlétében találkozót szerveztünk a település polgármesterei és a helyi koordinátorok számára, beszámolva arról, mire is számíthatnak majd a kutatás során.Helyszín: a Gyergyói-medence 23 települése

Időpont: 2017. október 22-29.

Résztvevők: 11 kutatócsapat, 43 kutató, 7 egyetemről


Gyergyószentmiklós központtal kezdte meg munkáját október 22-én az értékfeltáró Gyergyó Kollégium. Az előkészületi munkák során 2017. október 7-én Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője jelenlétében találkozót szerveztünk a település polgármesterei és a helyi koordinátorok számára, beszámolva arról, mire is számíthatnak majd a kutatás során. Az előkészületekben Nagy József történész-kutató, a Gyergyói Szemle főszerkesztője, a Gyergyó Kollégium szakmai vezetője volt a segítségünkre. A kutatás során az alábbi településekre jutottunk el: Borszék, Borzont, Galócás, Güdüc, Gyergyóalfalu, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Gyergyóhódos, Gyergyóholló, Gyergyóremete, Gyergyósalamás, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Gyergyótekerőpatak, Gyergyótölgyes, Gyergyóújfalu, Gyergyóvárhegy, Gyergyóvasláb, Gyergyókilyénfalva, Hollósarka, Marosfő, Maroshévíz, Orotva.

Kiemelendő, hogy a kollégium munkájában 20 új kutató vett részt.

Az egy hét alatt kutatóink 484 személyhez jutottak el és végeztek kérdőíves felmérést. Az október 28-i záró rendezvényen megtartott prezentációkból kiderült, hogy a Gyergyói-medence rengeteg kincset őriz. Minden egyes település melyekre eljutottunk, számos értékőrzőt és értékteremtőt tartogat, az odalátogató és felfedezni, ismerni vágyónak. De ezeket a kincseket, értékeket, embereket meg is kell tudni találni, mert sokszor még az ott élők sem tudják igazán értékelni, mily fontos hagyománnyal, értékkel bírnak. Ezért is van kiemelkedő és fontos szerepe az értékfeltáró Gyergyó Kollégiumnak, hogy ne csak lásson, de láttasson is, s ne csak helyben, de vigye hírét az egész Kárpát-medencében annak a csodának, mely nyomában járt.

A Gyergyó Kollégium második körének tervezett dátuma: 2018. április 22-29., gyergyószárhegyi központtal. Ebben a munkaszakaszban lesz lehetősége a kutatóknak arra, hogy a kiválasztott értékőzöket, értékteremtőket és a településeket mélyebben megismerjék, felfedezzék.

A következő hónapok munkája a kitöltött kérdőívek feldolgozása és elemzése, valamint a második heti munka megszervezése. Ez teszi lehetővé, hogy a mostani alakalomhoz hasonlóan a kutatók akadálytalanul és zavartalanul tudják végezni a feladatukat a második körben is.

Budapest, 2017. október 31.

Bágya Rita
technikai szervező


A kutatást támogatja:


Helyszín:        az Alsó-Bodrogköz 22 települése

Időpont:          2017. október 8-15.

Résztvevők:    11 kutatócsapat 7 egyetemről

Helyszín: az Alsó-Bodrogköz 22 települése

Időpont: 2017. október 8-15.

Résztvevők: 11 kutatócsapat 7 egyetemről