2023. február 6. hétfő Dorottya, Dóra, Titanilla napja van. Holnap Tódor, Rómeó napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Felső-Bodrogköz Kollégium

Királyhelmec központtal kezdte meg munkáját október 8-án a Felső-Bodrogköz Értékfeltáró Kollégium. Az előkészületi munkák során Szatmári Mária szakmai vezető és Gecse Erzsébet CSEMADOK titkár voltak a segítségünkre, ők szervezték le a helyi koordinátorokat a kutatott településeken.Helyszín: Felső-Bodrogköz 32 települése

Időpont: 2017. október 8-15.

Résztvevők: 9 kutatócsapat, 37 kutató, 8 egyetemről


Királyhelmec központtal kezdte meg munkáját október 8-án a Felső-Bodrogköz Értékfeltáró Kollégium. Az előkészületi munkák során Szatmári Mária szakmai vezető és Gecse Erzsébet CSEMADOK titkár voltak a segítségünkre, ők szervezték le a helyi koordinátorokat a kutatott településeken. Az eredetileg kijelölt települések közül egyedül Szomotor községbe nem jutottunk el, itt a polgármester és az iskola-igazgató külön kérése volt, hogy a november 4-i megyei választások miatt tekintsünk el a település kutatásától. A közelgő választási időpont folyamatosan éreztette hatását az egy heti kollégiumi munka során. Kiemelendő, hogy a kollégium munkájában 21 új kutató vett részt.

Az egy hét alatt 383 személyhez jutottak el a kutatók és végeztek kérdőíves felmérést. Az október 15-én megtartott zárórendezvényen megtartott prezentációkból kiderült, hogy a Felső-Bodrogköz értékeiben gazdag településeket foglal magába, egy részén igyekeznek ezeket tovább örökíteni, megtartani és éltetni, azonban az összképet tekintve úgy tűnik, hogy szükség van valamifajta katalizátorra, beindítóra a településeken, és talán a kollégium kétszer egy heti munkája és jelenléte ehhez hozzá tud járulni.

A párhuzamosan zajló Alsó-Bodrogköz Kollégiumhoz hasonlóan 2018. április második felére van tervezve a második körös munka, amikor a kutatóknak a települések és a kiválasztott adatközlők közvetlenebb megismerésére nyílik lehetősége.

A következő hónapok munkája a kitöltött kérdőívek elemzése és feldolgozása, illetve a második heti munka megszervezése, hogy a mostani alakalomhoz hasonlóan a kutatók zavartalanul és akadálytalanul tudják végezni a feladatukat.

Agyagosszergény, 2017. október 17.


Szalai Viktor
technikai szervezőA kutatást támogatja:Helyszín:        az Alsó-Bodrogköz 22 települése

Időpont:          2017. október 8-15.

Résztvevők:    11 kutatócsapat 7 egyetemről

Helyszín: az Alsó-Bodrogköz 22 települése

Időpont: 2017. október 8-15.

Résztvevők: 11 kutatócsapat 7 egyetemről