2023. január 29. vasárnap Adél napja van. Holnap Martina, Gerda napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kossuth Lajos vetélkedő (2018)

Az 1848-as forradalom, az áprilisi törvények kiadása 170. évfordulójára emlékezve a Keresztény Élet Szerkesztősége, a Lakiteleki Népfőiskola és a Lakiteleki Eötvös Iskola Kárpát-medencei történelmi versenyt hirdet általános iskolás korú (10-15 éves) és középiskolás korú (15-19 éves) fiatalok számára„A TURINI REMETE”
KOSSUTH LAJOS ÉLETE ÉS PÁLYAFUTÁSA

címmel

A játékra anyaországi és határainkon túl élő (erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, délvidéki) fiatalok 3 fős csapatait várjuk.

Védnökeink: Lezsák Sándor úr, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Czoborczi Bence úr, a Keresztény Élet főszerkesztője

A csapatok a vetélkedő feladatait 2018. február 4-től kéthetente olvashatják a Keresztény Élet hasábjain. Az egyes fordulók postára adási határideje a megjelenés dátumát követő 9. nap. A feladatlapok elérhetők a www.nepfoiskola.lakitelek.hu/ www.keresztenyelet.hu és www.eotvosiskola.hu oldalakon is.

A három írásbeli forduló alapján korcsoportonként a legjobb eredményt elérő 22-22 csapatot hívjuk meg a 2018. április 5-6-7-án megrendezésre kerülő középdöntőre és döntőre, a Lakiteleki Népfőiskolára.

A döntőjébe jutó fiatalok értékes könyvjutalmat kapnak. A győztesek részt vehetnek azon a Lezsák Sándor parlamenti alelnök úr által vezetett zarándoklaton, mely 2018 nyarán Kossuth Lajos életútjának fontos állomásaira vezet.

Jelentkezni az első forduló megoldásának beküldésével lehet, nevezési díj nincs. Szeretettel várjuk egyházi és világi iskolák, egyházközségek, hittancsoportok, baráti társaságok csapatait! Egy – egy intézményből, közösségből tetszőleges számú csapat indulhat a versenyen. A versenyzők – közvetlenül a Keresztény Élet Szerkesztőségéhez fordulva (1241 Budapest 5. Pf.:141. tel.: 36/1/328-0196) tiszteletpéldányként megkaphatják a feladatlapokat tartalmazó lapszámokat.


Szakirodalmi ajánló

Kossuth Lajos válogatott munkái  http://mek.oszk.hu/02200/02223/html/

Kossuth Lajos: Írások és beszédek 1848-1849-ből http://mek.oszk.hu/04800/04834/

Kossuth Lajos öröksége. Mondák a 18. és 19. századból (szerk. Lengyel Dénes)

Kossuth Lajos üzenetei http://mek.oszk.hu/04800/04882/

Bánhegyi Ferenc: Kossuth Lajos azt üzente - Apáczai Kiadó

Fabinyi Tibor: Az evangélikus Kossuth és Erdmann Gyula: Lapszerkesztő, újságíró, a reformellenzék organizátora (Kossuth és az egyházak – tanulmányok) http://medit.lutheran.hu/files/kossuth_es_az_egyhazak.pdf

Hermann Róbert: Kossuth Lajos élete és kora Pannonica Kiadó (Budapest) , 2002

Závodszky Géza - Hermann Róbert Nemzet születik (Új Képes Történelem sorozat)


Bővebb felvilágosítással Olajos István szolgál a vetélkedővel kapcsolatban a 06/70/931-7808 és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elérhetőségeken.

Az 1. forduló feladatlapjának első oldala letölthető ide kattintva!

Az 1. forduló feladatlapjának második oldala letölthető ide kattintva!

Szeretettel hívjuk és várjuk a jelentkezőket, eredményes versenyzést kívánunk mindannyiuknak!