2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid napja van. Holnap Dorottya, Dóra, Titanilla napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kossuth Kollégium

Lakiteleki Népfőiskolán idén is megrendezték a Kossuth Kollégium égisze alatt a Tanyakollégiumot. A kutatásban az Eszterházy' Károly Főiskola (Eger), a Szent István Egyetem (Gödöllő, Jászberény, Gyula), a Károly Róbert Főiskola (Gyöngyös), a Pannon Egyetem (Veszprém), valamint a Kecskeméti Főiskola hallgatói vettek részt.

Az egyhetes rendezvény nyitónapján előadásokat hallgathattak a résztvevők. Elsőként Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke mondott köszöntőt. Bartos Mónika országgyűlési képviselő, mint egykori tanyakollégista hallgató emlékezett vissza arra, amikor járták a Homokhátság tanyáit és felmérték azok állapotát. A délelőtti szekcióban Botos Katalin, az Antall-kormány államtitkára, volt tárca nélküli miniszter, a Kossuth Kollégium szakmai vezetője, Dr. Kovács György egyetemi docens (SZTE GTK), Dr. Radnai Márton főiskolai docens (IBS), Oláh János közgazdász, egyetemi oktató, valamint Loksa Gábor meteorológus (SZIE) tartott előadást.

A délutáni szekció programját Dr. Csatári Bálint geográfus, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke kezdte, majd Botos Katalin vezetésével felkészítették a kérdezőbiztosnak álló hallgatókat. A csoportok terepmunkát végeztek, melynek során ,,kérdőívezték” a lakosságot Lakiteleken és környékén. A kutatás tárgyai a banki ügyekkel kapcsolatos ismeretek, a megtakarítási, megélhetési lehetőségek voltak, ugyanakkor érdeklődtek a csapatok a település múltjáról és jövőjéről is.

A Kollégium utolsó napján beszámolókat tartottak a kutatók tapasztalataikról, élményeikről és javaslataikkal is előálltak.

Bakosi Tamás
(SZIE ABK)