2021. február 26. péntek Edina, Szvetlána napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány június 25. és július 2. között karikatúra-alkotótábort szervezett. A kilenc művésztől, akik elfogadták a meghívást, az egyhetes, programokkal dúsított pihenésért cserébe az ott született műveikből két-két darabot kértek az alapítvány számára átadni.Mindenki vitt magával néhányat a régebbi alkotásai közül is, ezekből már az első nap összeállt egy rendkívül változatos kiállítás. A meghívottak beszámolója alapján nagy élmény volt számukra a Zöldház rajzstúdió gyermektáborának résztvevőivel szervezett közös beszélgetés és alkotás, de hasonlóképpen emlékezetes volt találkozásuk Agócs Sándor Balassi-kard tulajdonossal, akivel Pillangók a könyvtárszobában című verseskötetéről beszélgettek.

Ugyan első alkalommal volt ilyen tábor Lakiteleken, de kimondottan hagyományteremtő szándékkal. Ezt Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnöke is megerősítette, amikor találkozott a művészekkel, és azt is elmondta, hogy a népfőiskola tulajdonképpen helyzetet teremt, lehetőséget ad, és ezzel mindenkinek magának kell élnie.

A résztvevők között a ­budapestiek voltak többségben – Dluhopolszky ­László, Török Tivadar, Gaál Tibor (T-boy), Kovács István (Mr. Tubus), Kosch Péter (­Pieronymus Kosch) –, de érkezett művész Miskolcról – Lugossy Károly –, Kecskemétről – Csikós György –, Dabasról – Nagy László –, illetve a felvidéki Párkányból – Takács Krisztián. Eljönni ugyan nem tudott, de képet küldött a kiállításra Újvári ­László, Szabó László (Tejlor) és az erdélyi Csíkszeredából Para István.

Az alkotótábor zárónapján a művészek az akadálymentes nap rendezvényen rajzoltak, majd a több száz vendég is megtekintette a cikk elején már említett közös kiállítást.
Magyar Idők
Fotó: Dluhopolszky László