2023. január 29. vasárnap Adél napja van. Holnap Martina, Gerda napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kisvárda Kollégium

Az elmúlt héten került sor a Kisvárda Kollégium első terepmunkájára. Az értékfeltáró munkához mintegy 50 kutató csatlakozott. A nagyrészt egyetemistákból álló csoportok a Kisvárdai járás 23 települését tekintették meg.
Az előzetes statisztikák szerint több mint ötszáz személyt kerestek meg személyesen a kutatók. A munka során egy 29 kérdésből álló kérdőív kitöltésére kérték a kutatásban részt vevő személyeket.

A kérdőívet kitöltő lakosokkal tartalmas beszélgetéseket folytattak, melyek során megpróbálták felszínre hozni a települések azon értékeit is, amelyekről talán már rég megfeledkeztek.

A terepmunkát követően a záró alkalmon a kutatók vetített képes előadásokban mutatták be munkájukat, elmesélték a kutatás során szerzett tapasztalataikat. Az értékelésen részt vett Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora is, aki az előadások végeztével megjegyezte, hogy a kutatók szerteágazó munkát végeztek, megteremtették az alapot a második kör munkájára. Néző István helytörténész, a munka szakmai vezetője pedig elmondta, hogy számos olyan érték felszínre került már most, ami bővebb kifejtést igényel a későbbiekben.

A következő terepmunkára július első hetében kerül majd sor, amikor a kutatók visszatérnek azon kiválasztott személyekhez, akikkel mélyinterjút kívánnak készíteni.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban