2023. január 30. hétfő Martina, Gerda napja van. Holnap Marcella napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Afrika Kollégium

A hétvégén vette kezdetét az Afrika Kollégium elnevezésű képzés, amely többek között a magyar kormány Déli Nyitás stratégiájának részét képező Afrika-politikát kíséreli meg bemutatni a résztvevők számára, beleértve a stratégia célkitűzéseket és eszközrendszereket, a külgazdasági megfontolásokat, valamint a legfontosabb célországok sajátosságainak megismertetését.A hivatalos megnyitót követően kezdődtek meg az ismeretterjesztő előadások. A hallgatók a terület neves szakértőinek bevonásával szervezett előadások, prezentációk és kiscsoportos műhelymunkák keretében sajátíthatták el a témához kapcsolódó alapismereteket.

A meghívott előadók között üdvözölhették a nigériai származású Esiobu Anayo Ágoston atyát is, aki jelenleg a Nyárlőrinci katolikus templom plébánosa.

R. Obioma Nzewuji minisztertanácsos, ügyvivő úr a Nigériai Szövetségi Köztársaság Nagykövetségéről érkezett, országának legmagasabb rangú diplomáciai képviselője Magyarországon. A minisztertanácsos képekkel és statisztikákkal illusztrált előadásban mutatta be Nigériát. Elmondta, hogy országa soknemzetiségű, többnyelvű, több vallású ország, és rengeteg értékes hagyománnyal rendelkezik. Elmondása szerint a gazdaság stabilizálódik, nagy hangsúlyt fektetnek a kis- és középvállalkozások valamint a fiatal vállalkozók támogatására. Beszámolt a március 31-én megkötött oktatási megállapodásról is, melynek keretében Magyarország további ösztöndíjas egyetemi helyeket biztosít nigériai diákok számára.

A minisztertanácsos előadásából kiderült, hogy több világhírű nigériai író művét magyarul is olvashatjuk.

R. Obioma Nzewuji a hungarikumokkal állította párhuzamba az előadásában bemutatott nigériai specialitásokat, többek között a magyar halászléhez hasonlítható a hagyományos paprikás harcsalevesük.

Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Országgyűlés alelnöke elmondta, hogy a külügyi kormányzatnak határozott szándéka, hogy a világon mindenütt értékelhető és a nemzetünket erősítő kapcsolatokat szervezzen, és ennek része a Déli Nyitás. Az a Déli Nyitás, melynek keretében a magunk kis lehetőségével próbáljuk felkelteni az érdeklődést – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy az elkövetkezendő két évben szinte a térség minden országának a nagykövete tart majd előadást a Népfőiskolán.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban