2023. január 29. vasárnap Adél napja van. Holnap Martina, Gerda napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Afrika Kollégium

2017. április 1-jén sor került a Tessedik Sámuel Kollégium és a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő Afrika Kollégium hivatalos megnyitójára a Lakitelek Népfőiskolán.A rendezvényen Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Lezsák Sándor beszédében a kollégiumok előzményeiről is beszélt, valamint elmondta, hogy a résztvevők a kollégiumokat követően nem vizsgáznak, hanem új ismeretekre tesznek szert, amelyeket saját életükben hasznosítanak. Mi adjuk az ismeret lehetőségét, és kérjük az érdeklődést – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke.

A rendezvényen dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, az Afrika Kollégiummal kapcsolatban megnyitó beszédében elmondta, hogy a magyar külpolitika felismerte a szubszaharai térség jelentőségét, törekszik arra, hogy a magyar külgazdasági érdekek érvényesítése mellett megoldást kínáljon a térség komplex problémáira és segítse az ott élő társadalmak ezen problémáinak rendezését.

Az államtitkár szerint ehhez a munkához Afrika iránt érdeklődő, Afrikát szerető és a térséget ismerő szakértőkre van szükség.

Az Afrikával való foglalkozás nem munka, hanem hivatás és szeretet – hangsúlyozta dr. Balogh Csaba. Hozzátette: Ezért is értékes és rendkívül hasznos a Lakiteleki Népfőiskola Afrika Kollégiuma. Biztos vagyok abban, hogy a Népfőiskola hiánypótló kezdeményezése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Afrika rákerüljön a nemzetközi kapcsolatok iránt érdeklődő fiatalok térképre és a résztvevők közül munkánk során többekkel munkánk során ismét találkozni fogunk.

A megnyitón Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára A Magyar művelődéspolitika lehetőségei a Kárpát-medencében címmel tartott előadást.

Többek között beszélt a közművelődés, a közgyűjtemények és a közösségi művelődés területeiről és a Kárpát-medencében szerteágazó tevékenységet végző népfőiskolai hálózat hivatásáról is.

A megnyitót követően Lezsák Sándor vetített képes előadásában bemutatta a Lakiteleki Népfőiskola fejlesztéseit. Egy körséta kertében a résztvevők meg is tekinthették a már felújított épületeket, megvalósult terveket.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban