2023. január 30. hétfő Martina, Gerda napja van. Holnap Marcella napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Komárom Kollégium

2017. március 18-án, a nagymegyeri művelődési központban került sor a Komárom Kollégium záró rendezvényére, ahol a kutatók beszámolói mellett bemutatták a kollégium munkáját összegző kiadványt is. Emellett a zárórendezvényen került sor a kutatás során készült felvételekből összeállított fotókiállítás bemutatására is. Az eseményre Alsó-Csallóköz 25 településéről érkeztek vendégek, közel 160 fő.A Komárom Értékfeltáró Kollégium munkáját az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatta.

A rendezvényen részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Molnár Imre a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Huszár László a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, valamint Mikóczy Dénes, Nagymegyer város alpolgármestere.

Az alkalmon Huszár László köszöntötte a jelenlévőket. A rendezvényen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke előadást tartott, melyben összefoglalta a Kárpát-medencei értékfeltáró kollégiumok eddigi eredményeit.

Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora, a kollégium technikai szervezője moderálta a zárórendezvényt, amelynek során a kutatást végző hallgatók számot adtak az eredményekről és képes beszámolók által mutatták be a feltárt értékeket.

Az vetített képes előadásokat követően dr. Horváth Zsolt és Huszár László bemutatta a kutatás eredményeit összegző könyvet. A kiadványból minden kutató és a kutatásban résztvevő hazavihetett egy példányt.

A rendezvény zárszavában Lezsák Sándor megköszönte a mintegy 40 fiatal kutató munkáját, a csallóközi emberek segítségét, vendégszeretetét.

Bejelentette, hogy a munka folytatódik tovább, immár magyarországi térségekben is lesznek értékfeltáró kollégiumok, így például Kisvárda és Vasvár környékén is.

A rendezvény után étel és italkóstoló várta a jelenlévőket, valamint mindenki megtekinthette azt a fotókiállítást is, amely a feltárt értékekről szólt.

A rendezvényen közreműködött a kecskeméti Kunság táncegyüttes.


Sajtóvisszhangok:

http://csemadok.sk/also-csallokoz-telepuleseinek-ertekfeltaro-zaro-konferenciaja-nagymegyeren/

https://www.civilek.hu/hirek-osszes/ertekfeltaro-konferencia-nagymegyeren/

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban