2023. január 29. vasárnap Adél napja van. Holnap Martina, Gerda napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Őrvidék Kollégium

Február 25-én Felsőőrött, a református gyülekezeti teremben tartották az Őrvidék Kollégium zárórendezvényét. Az alkalmon a kollégium résztvevői az elmúlt évben az Őrvidéken végzett értékfeltáró munkájukat, az ebből készült DVD melléklettel ellátott könyvet és a kutatás során készült felvételekből egy képkiállítást mutattak be.Az Őrvidék Értékfeltáró Kollégium munkáját a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatta.

A csoportvezetők ezen a napon vetített képes előadások által mutatták be a terepmunkák alkalmával felkeresett településeket, a térség legfontosabb értékeit, értékőrző személyiségeit és közösségeit.

A rendezvényt Loksa Gábor a Kollégium technikai szervezője moderálta.

A zárórendezvényen részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és dr. Gyurácz Ferenc író, költő az Őrvidék Kollégium szakmai vezetője, a Vasi Szemle irodalmi folyóirat főszerkesztője.

A munka eredményét Őrvidék Kollégium néven egy könyv formájában örökítették meg. A kiadvány bemutatja Felső-Burgenlandot, Közép-Burgenlandot valamint Dél-Burgenlandot és az itt élő magyar embereket, egyesületeket. A kiadvány tartalmaz egy DVD mellékletet is, melyben a kutatás során készült felvételekből készült a Népfőiskola Alapítvány Stúdiójában egy összegző, a kutatást átfogó módon bemutató film, melynek szerkesztője a Népfőiskola munkatársa, Belicza András volt.

Az alkalmon a Kollégium munkája során meglátogatott települések és értékőrzők fényképeiből rendezett fotókiállítást is megtekinthették a jelenlévők.

A rendezvényen sor került a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület zenei bemutatója, valamint a kecskeméti Kurázsi Táncműhely előadására.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban