2023. február 6. hétfő Dorottya, Dóra, Titanilla napja van. Holnap Tódor, Rómeó napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kunság I. Kollégium

Holnaptól egy héten át 60 egyetemista kutatja a kiskunság 13 különböző településén élők szokásait és hagyományait. Az értékfeltáró kollégium célja a területen élők kulturális kincseinek a feltárása és felszínre hozása.


Holnaptól egy héten át 60 egyetemista kutatja a kiskunság 13 különböző településén élők szokásait és hagyományait. Az értékfeltáró kollégium célja a területen élők kulturális kincseinek a feltárása és felszínre hozása.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Bács-Kiskun megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője megnyitó beszédében elmondta, hogy ez már a 17. értékfeltáró kollégium, amely a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében megvalósul.

A kollégiumok munkájából tudományos igényű könyvek születnek, amelyek fényképekkel és DVD mellékletekkel dokumentálják a kutatott területek értékeit.

Az értékfeltárók sokszor értékmentőknek is bizonyulnak, hiszen számos olyan hagyományőrzővel készíttettek interjút az elmúlt két esztendő során, akik tudásukat, tehetségüket, mesterségüket nem tudják a fiatalabb nemzedék számára megtanítani, hiszen manapság nincs kinek továbbadni a kosárfonás vagy akár patkókészítés tudományát.

Eddig kivétel nélkül a határon túli területek egy-egy vidékét kutatták az egyetemisták, most az anyaország vidékeire kerül sor.

A mai napon megkezdődött Kunság Kollégium kutatóit Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója segíti szakmailag. Tapasztalatával és helyismeretével sok kutatnivalóra hívja fel a fiatalok figyelmét.

Az ország minden részéről érkező egyetemisták a kollégium nyitó napján megtekintették a népfőiskola épületeit és rövid összefoglalót kaptak arról a kiemelt kormányzati beruházásról, amely itt a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a Rendszerváltást Kutató Intézet (RETÖRKI) archívumának idetelepítése kapcsán zajlik.

A feltárt termálvíz hasznosítására hamarosan új termálfürdő és egészségügyi gyógycentrum is épül a Népfőiskola területén, a lovarda és számos egyéb beruházás mellett.

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban