2021. május 10. hétfő Ármin, Pálma, Mira napja van. Holnap Ferenc napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Kerkai Jenő Kollégium

A Kárpát-medencei magyar népfőiskolai mozgalom megújítása érdekében a Lakiteleki Népfőiskola 2014-ben Kerkai Jenő Népfőiskolai Kollégiumot indított, a névadó születésének 110. évfordulóján.


A Kárpát-medencei magyar népfőiskolai mozgalom megújítása érdekében a Lakiteleki Népfőiskola 2014-ben Kerkai Jenő Népfőiskolai Kollégiumot indított, a névadó születésének 110. évfordulóján.

Kerkai Jenő jezsuita szerzetes nevéhez 20 KALOT (Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testülete) népfőiskola alapítása fűződik, a Kárpát-medence egész területén. Civil munkatársainak segítségével az egész ország szociális, szellemi és lelki megújításán fáradozott. Méltán nevezik sokan a magyarság szociális apostolának.

Mellszobát Lezsák Sándor és dr. Bíró Zoltán avatták fel 2014 decemberében a népfőiskola keresztény panteonjában. A róla elnevezett kurzus elsődleges célja a népfőiskola szellemiségével való megismerkedés, valamint közösségszervező gyakorlati ismeretek elsajátítása volt.

Népművelők, pedagógusok, közművelődésben dolgozók, egyetemisták, főiskolások, valamint a felnőttoktatás és a népfőiskola szervezés iránt érdeklődők vettek részt a kollégium munkájában.

Az elmúlt 2 évben a keresztény szemléletű közösségi együttlétek alkalmával előadásokon, interaktív kiscsoportos munkakészséget fejlesztő gyakorlatokon vehettek részt a hallgatók.

Az évente négy hétvégét kitöltő népfőiskolai képzéseken kívül, 2015 szeptemberében, Vácott közösen ünnepelték a KALOT Mozgalom alapításának 80. évfordulóját, ahol Lezsák Sándor is előadást tartott.

Ebben az évben kihelyezett, külső népfőiskolai alkalom volt 2016. július 23-án ugyancsak Vácott, ahol Beer Miklós váci megyéspüspök felszentelte Bálint József jezsuita atya emléktábláját, aki újraélesztette a mozgalmat a rendszerváltást követően.

2016. szeptember 17-én újabb közös együttlét volt, ezúttal Mezőörsön, ahol a Magyar Műhely Alapítvány munkáját és iskoláját ismerhették meg. A találkozás végén a résztvevők felkeresték névadójuk, P. Kerkai sírját a pannonhalmi temetőben.

A záró rendezvényre 2016. november 11-13-ig kerül sor a Lakiteleki Népfőiskolán.

Lizik-Varga Katalin