2023. február 6. hétfő Dorottya, Dóra, Titanilla napja van. Holnap Tódor, Rómeó napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Komárom Kollégium

A Lakiteleki Népfőiskola által elindított Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégium munkáját folytatva a felvidéki Nagymegyer térségében 2016 augusztusában jártak először értékgyűjtők. 25 településen kezdődött meg akkor a helyi értékek számbavétele.


A Lakiteleki Népfőiskola által elindított Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégium munkáját folytatva a felvidéki Nagymegyer térségében 2016 augusztusában jártak először értékgyűjtők. 25 településen kezdődött meg akkor a helyi értékek számbavétele.

Közel 500 kérdőívet gyűjtöttek a Magyarországról érkezett fiatalok és felnőtt segítőik, amely során a települések értékeit, hagyományait, természeti és épített örökségeit, viseleteit, gasztronómiai jellegzetességeit vették újra leltárba.

Ősszel a kérdőívek feldolgozása során a figyelem immár arra irányult, hogy a kollégiumi munka második szakaszában konkrét helyi értékekről szóló leírások készülhessenek.

A kutató munka résztvevői a szálláshelyül és bázisul szolgáló nagymegyeri Plauter Kúriába 2016. október 23-án este érkeztek. A rövid felkészítést követően hétfőn már a terepmunka kezdődött.

A Komáromi Kollégium technikai szervezője dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság Értéktár Koordinációs megbízottja szerint nagy öröm volt megtapasztalni, hogy a helyiekre milyen nagy hatással voltak az augusztusban történt látogatás élményei, majd azt is elmondta, hogy a helyiek emlékeztek a magyarországi kutatókra és várták is őket.

A térségről általában elmondható, hogy nagyon gazdag természeti értékekben és épített örökségekben. Az is látszik, hogy azok a települések járnak élen az értékmegőrzésben, ahol erős és aktív civil szervezeti közösség van – mondta Horváth Zsolt. Hangsúlyozta: Nagyon sok olyan helyi mesterember „bukkant” elő az értékgyűjtés során, akik egy-egy hagyományos mesterségbeli tudás birtokában vannak, és akikről a helyiek eddig nagyon keveset tudtak.

Az értékfeltáró kollégium tagjai Magyarországról érkeztek: középiskolások, egyetemisták, fiatal felnőttek. Mindannyian szereztek már tapasztalatot helyi értékek feltárásában, dokumentálásában. A program szakmai vezetője Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója volt.

2016. október 28-án szakmai beszámolót tartottak a kollégiumban. Az eddig elvégzett munka értékelésén részt vett Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola kuratóriumi elnöke, Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, valamint Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója. A kollégiumi csoportvezetők képes beszámolót adtak arról, hogy a kutató munka során mely értékekről készültek leírások.

Lezsák Sándor a beszámolók után megköszönte a résztvevők munkáját. Hozzászólásában azt mondta, hogy nagy sikere van a Kárpát-medencei Értékfeltáró Kollégiumoknak. Szerinte az itt elvégzett munkáknak köszönhetően tovább erősödött a hungarikum mozgalom is, majd hozzátette: a jövő feladata az, hogy még több közösség kapcsolódjon be aktívan ebbe a folyamatba.

A Nagymegyer térségében elvégzett munkához jelentősen hozzájárultak a polgármesterek, civil szervezeti vezetők, helytörténészek. Nélkülük ez az értékfeltárás nem lett volna sikeres. Nagy szerepük volt abban, hogy több mint 200 helyi értékről készülhetett el leírás, fotógaléria, videofilm.

A munka pedig tovább folytatódik. Még ebben az évben elkezdődnek a kutatómunka eredményeit bemutató könyv utómunkái, majd 2017 tavaszán Nagymegyeren ünnepélyes könyvbemutató keretében tartják majd a Komáromi Kollégium záró rendezvényét.


A kollégium munkáját bemutató, további fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban