2023. február 6. hétfő Dorottya, Dóra, Titanilla napja van. Holnap Tódor, Rómeó napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Apor Vilmos Kollégium

Az Apor Vilmos Közéleti Kollégium (AVKK) 2011. február 25-27. között tartotta nyitó alkalmát a Lakitelek Népfőiskolán. A képzésre 52 fő nyert felvételt, akik egy több fordulós, írásbeli és szóbeli felvételi eljárás keretében bizonyították rátermettségüket és elkötelezettségüket a Kollégium szellemisége mellett.

A képzést az AVKK védnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke nyitotta meg a Népfőiskola Kölcsey Házában. Köszöntőjében elmondta, hogy a Lakitelek Népfőiskolán három kollégium indul most egy időben. Az Apor Vilmos Közéleti Kollégium katolikus közéleti, politikai képzést nyújt, melynek központi témája: Közélet-Közösség-Lelkiség. A Szent-Györgyi Albert Kollégium tagjai doktorandusz hallgatók, akik elsősorban a tudományos közélettel foglalkoznak. A Balázs Ferenc Kollégium tagjai a Kárpát-medence különböző területeiről érkeztek azért, hogy elsajátíthassák a Népfőiskola alapértékeit, hogy később az itt szerzett tudásukat saját településeiken kamatoztathassák.

Az ünnepélyes megnyitót követően ifj. Szalma Botond, a Keresztény Demokrata Fórum (KDF) elnöke, az AVKK vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kifejtette: szeretné, hogy a két éves képzés hozzájáruljon egy "új minőség" létrejöttéhez. Olyan hívő közéleti szereplők közössége épüljön, akik számára az igazodási alap az Isten-kapcsolatuk és az egyház társadalmi tanításának iránymutatása. Ezt követően került sor a jelenlévők bemutatkozására, akik szerte a Kárpát-medencéből (Magyarország, Erdély, Felvidék) érkeztek Lakitelekre.

A képzés második napján Beke Sándor pszichológus tartott előadást a "Kommunikációs háttérmechanizmusok a politikai életben, a pszichológus szemével" címmel. Az előadó nagy hangsúlyt fektetett a politikában jelenlévő befolyásolási mechanizmusok ismertetésére, amelyeknek alapját sok esetben az emberi tudattalan, valamint a szavazók utóbbi évtizedekben elsajátított értékrendje határozza meg a legerőteljesebben.

A délután folyamán került sor a Közélet-Közösség-Lelkiség blokkra, amelyben Ditzendy Károly Arisztid és Ditzendyné Frank Mariann, a HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ közösség-és szervezetfejlesztői tartottak előadást. A felnőttképzési szakemberek rendkívül tartalmas, ugyanakkor vidám hangulatú beszélgetéseket moderáltak a közösség és szervezetfejlesztés rejtelmeiről. A délutáni program során Jávorka Lajos tiszakécskei plébános is megosztotta gondolatait a Kollégium résztvevőivel. Örömének adott hangot, hogy ennyi nyitott szívű, hívő fiatalt láthat egy helyen, akik az eddigi közösségi szolgálataikat és tapasztalataikat ebben a csoportban is gazdagítják. Az estét közös szentmise és táncház zárta.

Az első hétvége zárónapján Beke Márton közösség- és szervezetfejlesztő ismertette a Kollégium gyakorlati feladatait. Ezek keretében a hallgatók több olyan közösségi projektet fognak megvalósítani a képzés ideje alatt, amelyek később is fenntartható formában, pozitív hatást kifejtve élhetnek tovább a helyi közösségek szintjén.

Gáspár Attila

(Nagyításhoz kattintson a képre!)