2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid napja van. Holnap Dorottya, Dóra, Titanilla napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Értékmentés tánclépésben

A Kösöntyű Néptánccsoport erdélyi és moldvai útja

2016 július közepén a tánccsoport immár ötödik alkalommal indult el Erdélybe, gyűjtőútra.

A Kösöntyű Néptánccsoport erdélyi és moldvai útja

2016 július közepén a tánccsoport immár ötödik alkalommal indult el Erdélybe, gyűjtőútra. Péntek hajnali indulás után, 14 óra kanyargós utazást követően meg is érkezett a táncos csapat - a székelyföld legkeletibb községébe - Kászonba.  A kászoni medence a csíki és a háromszéki medence találkozásától keletre, a Nyergestető túloldalán terül el, mintegy kb. 3000 főnyi magyar lakossággal.  A zárt kászoni medence egykoron nagyon híres volt a borvizeiről, mára sajnos ezt a természeti kincset csak a helyiek fogyasztják. A közösségi élet annál jobban működik, fellépésekre jár a Bóbiska Néptánccsoport, van méhész egyesület, tűzoltó egyesület, évente megszervezik a kerek évfordulós kortárs találkozókat, ilyenkor haza várnak mindenkit, aki a faluban született.

A szállásunk az öt kászoni falu közül az északi oldalon elterülő Kászonfeltízen volt, a Lucos panzióban.

Gyűjtőútjaink minden alkalommal arról szóltak, hogy keressük és erősítsük a közösségeket, előhívjuk a már esetenként megfáradt megtartó erőt, amely szükséges a mindennapi nemzeti szolgálat vállalásához, itt, ahol szinte mindig lesben kell állni a prefektura, a DNA, és megannyi hatóság figyelme miatt.

Tánccsoportunk mostani útján a legmostohább körülmények között lévő magyar környezetet, a moldvai magyarokat is felkereste. Ezen a vidéken az értékteremtők és az értékőrzők is ritka esetben használják otthon a csángós magyar nyelvet, a román az elsőrendű, amelyen a mindennapi ügyeiket intézik. A magyar csak nosztalgia nyelv, amely által szép emlékeik elevenednek fel.

A Moldvai Magyar Értékgyűjtő Kollégium záró ünnepségén volt alkalmunk bemutatni a magyarbődi és bodrogközi táncokat. Nagyon jóleső érzés volt, hogy ilyen szeretettel fogadtak minket a Külsőrekecsinbe összegyűlt ünneplők. Érdekes volt, hogy míg nálunk általában páros táncok (férfi és nő) vannak, a moldvai csángóknál nagyon ritka a táncba beálló férfi, de még a fiúgyermek is.

A moldvai látogatásunkat követően a székelyföldi településeket kerestünk fel, jobbára olyan helyekre látogattunk el, ahol még nem volt Értékgyűjtés, de vannak még magyar kötődésű emlékek. Azt kutattuk és arról érdeklődtünk, hogy mennyire épült ki a közösségi élet, mennyire vannak élő kulturális, vagy gazdasági közösségek. Voltunk Csíkszentdomokoson, Csíkszeredában, Csíkszentsimonban, Tusnádfürdőn, Zágonban, Csomakőrösön, Gelencén, Kézdivásárhelyen és Sepsziszentgyörgyön is ez alatt az egy hét alatt.

Mihály Margit       

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban