2023. február 6. hétfő Dorottya, Dóra, Titanilla napja van. Holnap Tódor, Rómeó napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Őrvidék Kollégium

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával 2016 tavaszán elindította az Őrvidék Értékfeltáró Kollégiumot. A kollégium szakmai vezetője dr. Gyurácz Ferenc író, a Vasi Szemle folyóirat főszerkesztője, technikai szervezője pedig Loksa Gábor.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával 2016 tavaszán elindította az Őrvidék Értékfeltáró Kollégiumot. A kollégium szakmai vezetője dr. Gyurácz Ferenc író, a Vasi Szemle folyóirat főszerkesztője, technikai szervezője pedig Loksa Gábor.


Az elvégzett munkáról az alábbi összefoglaló nyújt betekintést:


Az Őrvidék Kollégium első terepmunkájára 2016. április 8-15. között került sor.

  • 12 településen 27 egyetemi hallgató és 9 csoportvezető tanár dolgozott. 151 kérdőívet töltöttünk ki, amely kérdőívenként 2-3 ember véleményét, gondolatait is tükrözi, így tehát a 6000-es lelket számláló magyar ajkú lakosság mintegy 8 %-ánál jártunk.
  • Az első terepmunka alkalmával, az első napon szakmai felkészítésben részesültek a kollégium résztvevői Polyák Albert (NMI mb. Igazgatója), Gyöngyösi Zsuzsanna (a Vasvári Könyvtár vezetője) és Dr. Gyurácz Ferenc (író, a Vasi Szemle folyóirat főszerkesztője) a Kollégium szakmai vezetője előadásai során.
  • Az első terepmunka utolsó napján, 2016. április 15-én, Fertődön összegző előadásokat szerveztünk, amelyen részt vett és fel is szólalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

 

Az Őrvidék Kollégium második terepmunkáját 2016. szeptember 11-17. között tervezzük lebonyolítani.

  • Ezen időszak alatt az első terepmunka kérdőíveinek feldolgozása során kirajzolódó értékek és értékőrző személyek és közösségek vonatkozásában tervezzük elkészíteni a mélyinterjúkat, illetőleg a településekről szóló írásos záró anyagokat.
  • A terepmunka utolsó napján, 2016. 09. 16-án, Kőszegen összegző konferenciát tervezünk tartani, ahol a résztvevők beszámolnak majd az elvégzett munkáról. A rendezvényen tervezi ottlétét és felszólalását Lezsák Sándor (Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke) és Dr. Gyurácz Ferenc (író, a Vasi Szemle folyóirat főszerkesztője) a Kollégium szakmai vezetője.
  • Mindkét terepmunka alkalmával filmfelvétel is készül Belicza András (lakiteleki Népfőiskola) és kollégája, Tóth László munkája nyomán.


2017 tavaszára tervezzük az Őrvidék Kollégium Záró Konferenciáját Alsóőrött, a Magyar Udvar Színháztermében a meglátogatott települések lakói, közösségei számára.

  • A konferencia tervezett programjában a résztvevők interpretálásában az elvégzett munkáról szóló előadások kapnak helyet
  • A záró rendezvénnyel egyidejűleg tervezzük az addigra elkészülő kollégiumi záró kiadvány (előreláthatólag mintegy 300 old. könyv, színes képmelléklet és a Kollégium munkáját nyomon követő film DVD változata) bemutatását.
  • A rendezvényen tervezzük minden meglátogatott település esetében a legfontosabb értékeket és értékőrzőket bemutató fotók kiállítását is.
A kollégium munkáját bemutató, további fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban