2023. február 6. hétfő Dorottya, Dóra, Titanilla napja van. Holnap Tódor, Rómeó napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Muravidék Kollégium

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) támogatásával 2015 őszén elindította a Muravidék Értékfeltáró Kollégiumot. A kollégium szakmai vezetője dr. Göncz László író, történész, szlovén országgyűlési képviselő, technikai szervezője pedig Loksa Gábor.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) támogatásával 2015 őszén elindította a Muravidék Értékfeltáró Kollégiumot. A kollégium szakmai vezetője dr. Göncz László író, történész, szlovén országgyűlési képviselő, technikai szervezője pedig Loksa Gábor.


Az elvégzett munkáról az alábbi összefoglaló nyújt betekintést:


A Muravidék Kollégium első terepmunkájára 2015. szeptember 18. -25. között került sor.

 • 30 településen 27 egyetemi hallgató és 9 csoportvezető tanár dolgozott.  245 kérdőívet töltöttünk ki, amely kérdőívenként 2-3 ember véleményét, gondolatait is tükrözi, így tehát a 7000-es lelket számláló magyar lakosság mintegy 10 %-nál jártunk.
 • Az első terepmunka alkalmával az első napon szakmai felkészítésben részesültek a kollégium résztvevői Lezsák Sándor (Országgyűlés alelnöke), Polyák Albert (NMI mb. Igazgatója), Dr. Horváth Zsolt (Hungarikum Bizottság) és Dr. Göncz László (író, történész, szlovén országgyűlési képviselő) a Kollégium szakmai vezetője előadásai során.
 • Az első terepmunka utolsó napján 2015. szeptember 24-én Összegző előadásokat szerveztünk, amelyen Sütőné Gulyás Éva (az Értékfeltáró Kollégiumok pénzügyi vezetője) vett részt a lakiteleki Népfőiskola részéről.
 • Az első terepmunkáról készült összefoglalók alapján készült el a „Muravidék Kollégium – Vázlatok” c. kiadvány a Népfőiskolai Füzetek sorozatban 21. számúként. A kiadvány a lakiteleki Antológia Kiadó (2016) gondozásában jelent meg (68 p. színes képmelléklettel, ISBN 978-615-5425-47-0).


A Muravidék Kollégium második terepmunkája 2016. február 04. -12. között került lebonyolításra.

 • Ezen időszak alatt az első terepmunka kérdőíveinek feldolgozása során kirajzolódó értékek és értékőrző személyek és közösségek vonatkozásában készültek mélyinterjúk, illetőleg a településekről szóló írásos záró anyagok.
 • A terepmunka utolsó napján, 2016. 02. 11-én, Gyertyánoson összegző konferenciát tartottunk, ahol a résztvevők beszámoltak az elvégzett munkáról. A rendezvényen részt vett és fel is szólalt Lezsák Sándor (Országgyűlés alelnöke, Népfőiskola Alapítvány Kuratóriumának elnöke), jelen volt még Dr. Kovács Ildikó (a Lendvai Magyar Konzulátus munkatársa), Héra József (a Magyar Nemzeti Kereskedőház Lendva irodavezetője), Göncz Katja (a Muravidéki Magyar Önkormányzatok Nemzeti Közössége – MMÖNK – munkatársa).
 • Mindkét terepmunka alkalmával filmfelvétel is készült Belicza András (lakiteleki Népfőiskola) és kollégája, Tóth László munkája nyomán.
 • A Kollégium munkájáról készült kiadvány kézirata elkészült, jelenleg az Antológia Kiadónál van előkészítésre. Várható megjelenése: 2016 szeptembere.


2016. 09. 17.-re tervezzük a Muravidék Kollégium Záró Konferenciáját Dobronakon, a Kultúrházban, a meglátogatott települések lakói, közösségei számára.

 • A konferencia programjában az elvégzett munkáról szóló, az adott térséget kutató csoportok beszámolói kapják a legnagyobb hangsúlyt.
 • A záró rendezvénnyel egyidejűleg tervezzük bemutatatni a Kollégium záró kiadványát (előreláthatólag mintegy 300 oldalas könyv, színes képmelléklet és a Kollégium munkáját nyomon követő film DVD változata).
 • A rendezvényen minden meglátogatott település esetében a legfontosabb értékeket és értékőrzőket bemutató fotókból kiállítást is szervezünk.
 • A záró rendezvényen a helyi hagyományőrző csoportok mellett fellép a lakiteleki Népfőiskola Kösöntyű Néptánccsoportja is.
A kollégium munkáját bemutató, további fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban