2021. január 19. kedd Sára, Márió napja van. Holnap Fábián, Sebestyén napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Lakiteleken, hagyományosan október 22-én, a Templom téri ’56-os kopjafánál emlékeztek meg az ötvennyolc esztendeje kitört forradalomról és szabadságharcról.
A rossz idő ellenére sokan érkeztek az ünnepségre. A megjelenteket köszöntötte Zobokiné Kiss Anita polgármester. Az általános iskolások műsora után ünnepi beszédet mondott prof. dr. M. Kiss Sándor a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgató-helyettese.


(Nagyításhoz kattintson a képekre!)

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke minden évben ilyenkor adja át a Népfőiskola Kátay-ösztöndíját, olyan fiatal történésznek, aki már eddigi munkájával elismerést szerzett. Ezúttal M. Kiss Sándor javaslatára Riba András, a RETÖRKI tudományos segédmunkatársa vehette át az elismerést és a kétszázötvenezer forint értékű ösztöndíjat.Az erdélyi származású Kátay Zoltán azok közé az úgynevezett névtelen hősök közé tartozott, akik fegyverrel harcoltak a forradalom győzelméért. A szabadságharc leverése után a fiatalember Svédországba menekült, ahol minden idejét a cserkészmozgalomnak szentelte. Mivel családja nem volt, halála után teljes vagyonát a Népfőiskola Alapítványra hagyományozta. A kurátorok úgy döntöttek, a Kátay-hagyatékból ösztöndíjat alapítanak, melyből minden esztendőben egy-egy arra érdemes fiatal tanulmányait támogatják.

Ezt követően az emlékezés koszorúit helyeztek el a kopjafánál, majd pedig a katolikus templomban szentmise keretében imádkoztak az elhunyt hősök lelki üdvéért.


További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban