2023. február 7. kedd Tódor, Rómeó napja van. Holnap Aranka, Jutocsa napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Szent-Györgyi Albert Kollégium

Mindig izgalommal várjuk ezeket a találkozásokat, és sajnáljuk, ha néhány, rég nem látott társunk nem tud csatlakozni hozzánk. A program indulása előtt – mint általában – az utolsó pillanatig is történtek változások a résztvevők körében.

Mindig izgalommal várjuk ezeket a találkozásokat, és sajnáljuk, ha néhány, rég nem látott társunk nem tud csatlakozni hozzánk. A program indulása előtt – mint általában – az utolsó pillanatig is történtek változások a résztvevők körében. Néhányan lemondták a részvételt, de legnagyobb örömünkre néhányan épp az utolsó napokban tudták végül mégis megoldani, hogy – legalább egy napra – együtt lehessünk. A kecskeméti hétvége legfontosabb eredménye, hogy bővülő közösségünk új nevet választott magának.

Pénteken, 18-án, a közös programok este hat órától indultak a kecskeméti Piarista Vendégházban, amely ez alkalommal csak a miénk volt. Komáromy Attila és Pándy Árpi bejelentkeztek a Mercedes-gyár kora délutáni meglátogatására, Árpi azonban sajnos kislányuk – szerencsére múló – láza miatt kénytelen volt az eseményt kihagyni, ők Bacskai Katinkával és a gyerekekkel végül csak szombaton csatlakozhattak A csapat este hét óra körül kezdett ténylegesen összegyűlni, vacsora közben már megkezdtük a „nyitókört” is, amit az elmúlt fél évben készített fényképeinkkel tettünk szemléletesebbé.

A – lassan szokásossá váló módon – későre nyúló egyéni élménybeszámolók után hallgattuk meg Vörös Judit előadását az általa Veszprémben szervezett nemzetközi herpetológiai kongresszus előkészítéséről és lebonyolításáról. A színes, érdekes prezentációból kiderült, hogy számos – elsősorban anyagi jellegű – nehézség közepette, mégis sok, meghökkentően jó, korszerű, olykor nagyon vicces ötlettel tűzdelve jött létre a konferencia. Kiemelésre érdemes a szervezés látványos fogásai közül a reggeli első előadás előtti tombolasorsolás, a saját Youtube csatorna, a kisvonatos transzfer ötlete, a konferencia-videó elkészítése, továbbá a rendezvényszervező céggel kapcsolatos tanulságok levonása is. Judit a késői óra ellenére praktikus tanácsaival, színes előadásával sikeresen fenntartotta a csapat érdeklődését. Örömmel állapítottuk meg, hogy immár a csoportunk újabb tagja vett részt nagy létszámot mozgató, tudományos esemény megszervezésében, amelynek tapasztalatai később jól hasznosíthatóak lehetnek terveinkhez. A péntek éjjel további része még némi kötetlen, zenehallgatós beszélgetéssel, majd pihenéssel zárult.

Géza, a méretes kerámia perselymalac ismét gazdát cserélt és folytatta Magyarországot átszelő vándorlását. Eddig a Lakitelek – Kecskemét – Kőszeg – Kecskemét utat járta be. Ezúttal Komáromy Attila gondjaira bíztuk, így a következő találkozásunkig Budapesttel ismerkedik. Kabalaállatunkon immár a kőszegi és a kecskeméti hétvége írásos emlékei is megtalálhatóak.

Szombaton, a kora délelőtti ébredés és kávézás után két előadást hallgattunk meg. Elsőként a csapaton „belülről”, Kristófné Gungl Rita és Kristóf Péter számoltak be – képekkel tarkítva – a Svájcban eltöltött heteikről, melynek során egy pályázat nyerteseiként egy „start-up” műhelymunkában vettek részt, ahol több csapat versengett saját ötlete megvalósításán, illetve a közös munka mellett a résztvevők számára az intézet minden nap különböző tréningeket is tartott. Ritáék vegyes tapasztalatokat szereztek, ám mindenképp tanulságosnak és alapvetően hasznosnak ítélték a svájci munkát, melynek során a SzAK-póló ötletek gyűjtéséhez általunk is kipróbált közösségi webes ötlettér fejlesztésével foglalkoztak, az alkalmazás kitalálójával és az azt fejlesztő programozóval.

A szombat délelőtt nagy részében ezt követően Király László György közgazdász, fotóművész volt a vendégünk, aki országos ismertségre szakmai pályája során elsősorban az APEH elnökeként tett szert. Előadásában felidézte karrierje kezdetét és budapesti egyetemi éveit, izgalmas motívumokat említve a korabeli Rajk László Szakkollégium működéséről. Számunkra különösen érdekes párhuzamként láthattuk, hogy a volt „rajkosok” közössége is tovább él az egyetemi kollégiumi falakon túl, sőt, ma már generációkat összekapcsoló hídként – is – szolgálja az ötvenes éveikben járó régi, és a húszas éveikben lévő legfiatalabb kollégisták kapcsolatát. Király László György rendkívül sokoldalú pályájából számos további morzsát kaptunk: történeteket a kereskedelmi cégeknél végzett munkájától kezdve a közigazgatásban több fordulóban, a KSH-nál illetve az adóhatóságnál betöltött pozícióiról, élményeiről. Színes egyéniségével, számos korszakos jelentőségű esemény szemtanújaként érdekes korrajzot adott a nyolcvanas-kilencvenes évekből. Ezután fotóművészi tevékenységéről, a geometriai formákhoz fűződő szoros viszonyáról, s a fényképeken megörökített kecskeméti múlt, mint örökségünk ápolásáról beszélt. Előadását két érdekes, zenés videókompozícióval és számos fotója, valamint falinaptára bemutatásával tette különösen látványossá.

A közös ebédet követően a társaság Kecskemét nevezetességeinek a felkeresésébe fogott, legalábbis amennyire időnk engedte. A Katona József Színházat, a Cifra Palotát és a Városházát csak kívülről, a Barátok Templomát rövid sétával belülről is megtekintettük, majd a főtéren keresztül folytattuk a kirándulásunkat a kellemes kora-őszt tükröző napfényben. A felújított Rákóczi út sétányáról a Bozsó Gyűjtemény felé vettük az utunkat (www.bozso.net). Az idén megszépült és jelentősen kibővült épületegyüttesben részletes kalauzolást kaptunk a Bozsó János festőművész által gyűjtött néprajzi, iparművészeti kincsekről, saját képzőművészi munkáiról, a Hanga-óragyűjteményről és a többeket lenyűgöző időszaki kiállításról, amelyen az egyik legismertebb Munkácsy-kortárs: Koszta József, szentesi származású expresszionista festőművész gyönyörű képeit tekinthettük meg. Már maga a festmények bemutatására szóló kiállítótér is nagyon hatásos, a Koszta-képek pedig egyszerűen gyönyörűek.

A képző- és iparművészeti gyűjtemény megtekintése után egy másik, Kecskeméten különösképp honos ágazat, a pálinkafőzés művészete került nagyító alá, csoportunk ugyanis ezt követően a Zwack Pálinkamanufaktúrában tett látogatást. A közel száz éve alapított kecskeméti pálinkafőzde régi épülete kívülről is követi az alföldi parasztházak korabeli építészeti stílusát. A muzeális berendezések és a Zwack főzde történetét megelevenítő videó megtekintése után átsétáltunk a modern, számítógép-vezérelt új főzdébe. A házmagasságú, csillogó erjesztő tartályok sorfala, majd a lepárló berendezések mellett állva megtudhattuk, hogy minden technikai vívmány ellenére a jó pálinka készítése ma is a főzőmester kifinomult érzékein múlik. A manufaktúrában tett látogatásunkat minőségi pálinkakóstolóval zártuk. Az este hátralévő részében közös vacsora, további finom borok és pálinka kóstolása mellett folytattuk a beszélgetést, majd az elmaradhatatlan, későig tartó bulival, tánccal zártuk szombati napunkat!

Vasárnap délelőtt a csapat jövőjével foglalkoztunk. A még Kőszegen felajánlott 2014-es soproni tavaszi hétvége valószínűleg új helyszínt keres, mivel a szervezők családi örömök elé néznek. Felmerült Debrecen is, továbbá Pécs, ezek időzítése illetve sorrendje még nem tisztázott. A potenciális szervezők még visszatérnek a kérdésre. Egy biztos: következő alkalommal, az egész csapat számára szervezetten jövő tavasszal találkozunk ismét egy hétvégére. A jövő évre nézve felmerült a Savaria Történelmi Karnevál meglátogatása is lehetséges programként.

A csoport névválasztási kérdéseivel és további fennmaradásának technikai alapjaival kapcsolatban eddig nem sikerült dűlőre jutnunk, ezért ismét lényegében a „kályhától” indítottuk Dobján Tibor segítségével az erről szóló vitát, eszmecserét. Látható egyetértés volt abban, hogy a Népfőiskola kollégiumához közvetlenül kötődő névben valamiféle változást kell eszközölni. Számos körben ütköztettük a véleményeket, többször visszatértünk oda, hogy vajon mi is a csoport pontos célmeghatározása – a közösségi vagy a tudományos szerepkör a fontosabb, illetve melyiket tükrözze, esetleg erősítse a névválasztás.

A hosszas vita eredményeképpen végül csoportunk új megnevezéséül a „Szent-Györgyi Albert Közösség a Tudományért” megfogalmazást választottuk, amelynek járulékos előnye a SzAK rövidítés megmaradása is. Ezt a névválasztást meg is erősítettük egy aláírt dokumentumban. Mostantól kezdve tehát ezt a megnevezést, illetve a megmaradó SzAK rövidítést használjuk. Abban is egyetértés jött létre, hogy a nagyon közeli jövőben nem tervezzük ugyan a csoportunk egyesületi formában való működtetését, azonban összegyűjtjük a szükséges információkat arra nézve, hogy mivel járna ez a formalizáló lépés, milyen előnyöket élvezhetnénk ez által (pl. pályázatok a programjainkra stb.), valamint milyen kötelezettségeink keletkeznének általa.

A délelőtt végén még röviden megbeszéltük a SzAK-póló helyzetét is. Megegyezés született abban, hogy a Fábián Margit által kidolgozott javaslat nyerte el a csapat általános tetszését. Temesvári Rita összefoglalta a pólóval kapcsolatos grafikai lehetőségeket, s hamarosan közvetlenül jelentkezik az immár nyomásra kész tervvel, árakkal és egyéb tudnivalókkal. A póló kapcsán a hétvége folyamán egyébként kiadásra kerültek a felajánlott meglepetés díjak Fábián Margit és Bacskai Katinka részére: két-két Népfőiskolás, Szent-Györgyi Albert Kollégiumos emlékpohár, továbbá Fábián Margit „abszolút győztes” részére a legkreatívabbnak és legaktívabbnak járó bor és csoki mellé a SzaK póló ingyenes rendelkezésre bocsátása (amikor elkészül). A csoport weboldalának elindítása a névválasztás függvényében eddig késett, most lehetőség lesz az ezzel kapcsolatos kérdések tisztázására is. Többen hangsúlyozták, hogy a weboldal elindítására minél hamarabb sort kell keríteni.

A hétvégét a kötött időben elutazók viszonylag gyors búcsúzásával és ezzel egy időben egy kora délutánba nyúló közös ebéddel zártuk, melyet követően a SzAK-osok – néhány hétfőig még maradó társunk kivételével – elindultak haza.

Ismét tartalmas és gyorsan elrobogó hétvégét tölthettünk együtt, melynek során egyrészt mindenki nagyon jól érezte magát, hála a szórakoztató és kikapcsoló programoknak, mind pedig a csapat további működése kapcsán is jelentős lépéseket sikerült elérni, melyekhez szükséges volt végre az újabb személyes találkozás. Számos élménnyel, még több tervvel gazdagodva nézünk a következő SzAK-hétvégéig „hátralévő” hónapok elé!

Kecskemét, 2013. október 30.

dr. Kárpáti József                   

(Nagyításhoz kattintson a képre!)

A kecskeméti SzAK-hétvége résztvevői voltak:

Antal Elvira, Bacskai Katinka, Dobján Tibor, Fábián Margit, Harazin Piroska, Hornyák Miklós, Kárpáti József, Kollár László, Komáromy Attila, Kristóf Péter, Kristófné Gungl Rita, Kúti Zsuzsanna, Őri Zsuzsanna, Pándy Anna (a legifjabb SzAK-os!), Pándy Dóra, Pándy Zsuzsanna, Rácz Márk, Szerdi András, Temesvári Rita, Vernes Rudolf, Vörös Judit