2023. február 7. kedd Tódor, Rómeó napja van. Holnap Aranka, Jutocsa napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Szent-Györgyi Albert Kollégium

A Szent-Györgyi Albert Kollégium 2012 decemberében befejezte programját a Lakitelek Népfőiskolán. A résztvevők azonban úgy döntöttek, hogy a kétéves képzés során létrejött szakmai közösséget és baráti társaságot a jövőben is együtt szeretnék tartani. Az első összejövetelünkre 2013. április 26-28-a között került sor, Kőszegen.

A Szent-Györgyi Albert Kollégium 2012 decemberében befejezte programját a Lakitelek Népfőiskolán. A résztvevők azonban úgy döntöttek, hogy a kétéves képzés során létrejött szakmai közösséget és baráti társaságot a jövőben is együtt szeretnék tartani. Az első összejövetelünkre 2013. április 26-28-a között került sor, Kőszegen.

2013. április 26-án (péntek) este a résztvevőket a hétvége egyik szervezője és házigazdája, Maurer Péter köszöntette nagy szeretettel a kőszegi Bencés Székház udvarán. Az épület gyors feltérképezése és a szállás elfoglalása után Dr. Veres András megyés püspököt köszönthettük körünkben, aki a bioetika olyan aktuális kérdései kapcsán ismertette a katolikus egyház álláspontjait, mint a mesterséges megtermékenyítés, az abortusz, a klónozás, a génmanipuláció, a transzplantáció vagy az eutanázia. Az erkölcsteológia iránymutatásainak megismerését követően – szokás szerint – feltehettük az előadás során felmerült kérdéseinket, megosztottuk egymással észrevételeinket.

Az előadást követően közösen elfogyasztottuk „batyus” vacsoránkat és a hagyományos nyitó kör alkalmával beszámoltunk egymásnak az elmúlt negyed év személyes történéseiről, továbbá a kollégistatársakkal érkezett családtagokat, párokat is megismerhettük.

Szombaton, a reggeli után a jövőben megvalósítandó terveink körvonalazódását elősegítő csoportfoglalkozásra került sor a következők mentén:

 • Mit várunk a hétvégétől?
 • Mik motiválnak minket?
 • Mivel lehet ezek megvalósulását elősegíteni?
 • Milyen, hosszú távú elvárásaink vannak a SzAK-kal szemben?
 • Mit tehetek Én ezekért személyesen?

A válaszok:

 • Szakmai fejlődés: tartalmas időtöltés, inspiráció, új gondolatok, alkotás, és egy közös cél érdekében való együttműködés.
 • Kikapcsolódás: családi és baráti közös programok, pihenés.
 • Közösség szervezés: találkozások, integráció, a közösség bővítése, barátságok.

Szombat délelőtti előadónk, prof. dr. Pusztay János nyelvész, egyetemi tanár, az uráli nyelvek és népek kutatója a magyar nyelv eredetéről tartott érdekfeszítő előadást, melyben alátámasztotta a magyar nyelv finn-ugor eredetéről szóló nézeteit és felhívta a figyelmet arra, hogy a nyelvrokonságot és a néprokonságot nem szabad összemosni.

Az ebédet követően Gátas-Palotai Ágnes, kollégistatársunk beszélt az Katolikus Egyház intézményének történetéről, Ferenc pápa megválasztásakor szóba jött pápajelöltekről és a kereszténység mai irányairól (liberális/racionalista; élmény orientált, fundamentalista és biblikus).

A délutánt vezetett városnézéssel és múzeumlátogatással folytattuk. Volt alkalmunk a Patika Múzeumban gyógyszerésztörténeti kiállítást végigjárni és a „Szőlő Jövésnek Könyve” hagyományával testközelből megismerkedni, mely 1740 óta, minden év Szent György napjára vonatkozóan feljegyzi a szőlőhajtásokat, azokat igen élethű rajzokkal illusztrálva. A Hősök Kapuja elnevezésű torony kiállításain túl a külső panoráma folyosóról a teljes városra szép kilátásunk nyílt.

A sétát követően a csapat vacsorázni tért, ahol Maurer Péter vendégszeretetének köszönhetően helyi borok kóstolására és megismerésére nyílt lehetőségünk. Az este során, aki még bírta energiával, a szokásos táncos mulatságból vehette ki részét.

A vasárnap délelőttöt teljes egészében arra szántuk, hogy a közeljövőnket meghatározó, önkéntes részvételen alapuló csoportmunkáinkat felvázoljuk és kiválasszuk azt a kettőt-hármat, amit közösen szeretnénk a megvalósítani.

Az ötletbörze a következő kérdéssel került felvezetésre:

Mire tudnátok magatokat mozgósítani, …

 • … egyszeri program vagy rendezvénysorozat?
 • … szakmai / közéleti / szabadidős program?
 • … szólhat rólunk vagy választott külső célcsoportról – terjeszkedjünk vagy őrizzük meg saját közösségünkben a programot?
 • … kisebb vagy nagyobb közönség számára szervezzük a programot?
 • … írásbeli produktum vagy jelenlétre épülő?
 • … „távmunkában” vagy személyes, helyi együttműködéssel megvalósuló?
 • … magyar vagy idegen nyelvű?
 • … helyhez kötött vagy virtuális?
 • … családos vagy egyéni részvétellel?
 • … „sokszor kevesebb vagy kevesebbszer sok” idő, energia befektetéssel megszervezett?

A megszületett ötletfelhő:

 • Szakmai irány: tréning, rendszeres SzAK-hétvége, interdiszciplináris konferencia szervezése, szakmai-közéleti szerepvállalás testületileg, saját weboldal, blog készítése, évkönyv készítése, SzAK-kötet 2.0.
 • Kikapcsolódás és közösségépítés: kulturális program szervezése, kirándulás, hegymászás, szabadidős családi hétvége (erdei iskola), SzAK-póló készítése.

Többször előjött, hogy mivel a Lakitelek Népfőiskola által biztosított ösztöndíjas, két éves kollégium decemberben véget ért, ezért célszerű lenne magunknak egy új nevet kiválasztani, amely egyrészt utal a Szent-Györgyi Albert Kollégium elnevezésre, másrészt utal az általunk kifejtett tevékenységre. Az új név ötletét mindenki támogatta, ezért hamarosan érdemes lesz ezzel is komolyan foglalkoznunk!

Az ötletek szűkítése után a következő projektcsapatok alakultak ki:

 • Évente két SzAK-hétvége: továbbra is rendszeresen fogunk találkozni. Idén ősszel Kecskeméten, jövő tavasszal pedig Sopronban.
 • Saját honlap: csapatunk saját honlapot fejleszt, ami bemutatja tevékenységeinket, tagjainkat, programjainkat. Blog segítségével rendszeresen hírt adunk magunkról, elmondjuk véleményünket, vitát, párbeszéded és diskurzust kezdeményezünk.
 • Konferenciaszervezés: szakmai konferenciákat kívánunk szervezni a közösségünkre leginkább jellemző témákban.
 • Kirándulás, szabadidős tevékenység: a szakma mellett ezeknek is helye van!
 • Egyen póló: közösségünk minden tagjának, kicsiknek és nagyoknak, lányoknak és fiúknak pólót készítünk, ezáltal is erősítve összetartozásunkat.

Mindannyiunk feladata, hogy megtaláljuk személyes motivációnkat és felelősségünket ezekben a kezdeményezésekben vagy újakkal bővítsük a kört. Mivel nem volt mindenkinek módja részt venni a hétvégén, teret kell adnunk a további ötleteknek is, ugyanakkor bízunk benne, hogy az eddig felvázolt koncepciókhoz sikerül majd további belső támogatókat szereznünk. A közösségünk számos kincset hordoz, amelyekkel megfelelően kell gazdálkodnunk úgy, hogy magunk és környezetünk számára is értéket teremtsen. Ezen fogunk munkálkodni az elkövetkezendő időben!

Temesvári Rita, Kristófné Gungl Rita, Kristóf Péter           


A Szent-Györgyi Albert Kollégium tizenegyedik hétvégéjének programja

Kőszeg, 2013. április 26-28.

Április 26., péntek

17:00 – 19:00
Érkezés
19:00 – 19:45
Vacsora (a szálláshelyen: batyus, madárlátta, pogácsa, bor)
20:00 – 21:30
Dr. Veres András (megyés püspök): A bioetika aktuális kérdései
Felvezetés: Maurer Péter; Moderátor: Komáromy Attila
21:45 – 22:30
Nyitó kör
22:00 –
Esti program

Április 27., szombat

07:00 – 08:45
Reggeli (szálláshelyen - igény szerint közös bevásárlás)
09:00 – 10:00
Önkéntes csapatmunka felvezetése és ötletbörzéje
10:00 – 12:00
Prof. dr. Pusztay János (egyetemi tanár, Nyugat-magyarországi Egyetem):
A magyarság eredete, magyarság-kutatás
Moderátor: Fábián Margit
12:00 – 13:00
Ebéd (közeli étteremben, asztalfoglalással)
13:00 – 14:30
Délutáni csendes pihenő
14:30 – 15:45
Csapatmunka: Az Egyház intézményének és aktuális kérdéseinek közös feldolgozása. Felvezetés és moderálás: Palotai Ágnes
16:00 – 19:00
Vezetett városnézés, múzeum látogatás
18:00 / 19:00
Szentmise
20:00 –
Vacsora és meglepetés program (Rocco Pizzéria)

Április 28., vasárnap

07:00 – 08:45
Reggeli (szálláshelyen: minden, ami maradt)
09:00 – 11:30
Önkéntes csapatmunkák konkretizálása, csoportokba rendeződés, munkaterv első vázának összeállítása
11:30 – 12:30
Záró kör
12:30 –
Ebéd (szemközti étteremben, asztalfoglalással), hazautazás

   

   

  (Nagyításhoz kattintson a képekre!)