Ma 2020 március 28. szombat, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


Emlékeim Béres József gyógyító cseppjeiért vívott küzdelméről és szolidaritásunkról*
E-mail Nyomtatás PDF

Bakos István a Népfőiskola Alapítvány kurátora az alábbi gondolatait osztotta meg a hallgatósággal Dr. Béres József Széchenyi-díjas kutató szoboravató ünnepségén a Lakiteleki Népfőiskolán.Tisztelt Ünneplő közönség, Kedves Béres család!

Megtiszteltetés számomra, hogy e centenáriumi rendezvényen szólhatok Dr. Béres Józsefről, akinek emlékjelét a Lakiteleki Népfőiskola Nemzeti Pantheonjában ma fölavatjuk. Béres Józsi bátyám hittel, tehetséggel végzett kutatómunkáját, hűséggel folytatott gyógyító szolgálatát, a gonoszsággal vívott elszánt küzdelmét, emberi nagyságát, köztisztviselőként csodáltam. Tevékeny részesévé váltam magam is annak a mellette kiálló baráti közösségnek, amelyik az igazságért, gyógyító cseppjeinek hazai hasznosításáért, elismertetéséért vívott küzdelmét győzelemhez segítette. A kezdet- kezdetén, majd az ezredfordulón is, amikor a Magyar Örökség-díj átadásán, tanúságtevőként méltathattam.

Amikor földijei; Ratkó József, Kósa Ferenc és Balczó András közvetítésével ismertté vált Béres József ügye és gyógyító szerének egyre szélesebb kört megmozgató híre, s az őt támadó pártállami vezetők, s kutató-orvosaik aknamunkája. Hamarosan fölsorakoztak védelmére a magyar művészet olyan kiválóságai, mint Nagy László, Illyés Gyula és felesége Flóra asszony, Déry Tibor, Csoóri Sándor, Sára Sándor, Huszárik Zoltán, Kiss Ferenc, Kormos István, s még sok jeles értelmiségi; köztük Pozsgay Imre, Bíró Zoltán, Bihari Mihály, Kiss Gy. Csaba, Lezsák Sándor, Nagy Gazsi és jómagam is.. A szer utolsó reményt jelentett a rákos betegeknek, "tiltott" jellege természetes tömegreakciót váltott ki a beteg országban. Egyre többen könyörögtek, tolongtak érte a feltaláló háza kerítésénél, s a közeli utcákban. Néhány orvos is elkezdte kipróbálni és alkalmazni. A gyógyító hatású Béres- cseppek híre a határon túli magyarokhoz is eljutott, de távolabbi országokból is vonzotta a betegeket. A rákgyógyászat korabeli korifeusai viszont följelentették, a sajtóban támadták, a pártállami mindenhatóság helyi képviselőit uszították rá, akik a munkahelyén vegzálták. A készítményt ilyen körülmények közepette, házilagos előállítással csak igen kis mennyiségben készíthette. Az egyre növekvő számú betegei érdekében utazott, olykor már űzötten menekült Budapestre, az Országos Találmányi Hivatalhoz, hogy az 1976 januárjában beadott a szükséges dokumentáció alapján, megkapja a szabadalmi oltalmat gyógyászati készítménye előállítására. Isten malmai lassan őrölnek hazánkban, de őt ellenségei és a hatóságok egyre gyorsabban őrölték. Kósa Ferenc, aki lelkes híve volt, tízórás meggyőző dokumentumfilmet készített Béres József védelmében; kutatómunkája eredményéről, sikeres gyógyító hatású cseppjeiről; betegei megrendítő vallomásait gyógyulásukról, a csepp komplex hatásáról, és a kutató lehetetlen körülményeiről, üldözéséről. Akik láthattuk a film zártkörű vetítését, úgy véltük ennél fényesebb bizonyítékot nem kaptak még ellenfelei és a hatalom sem Béres József igazáról; a gyógyításban, egészségmegőrzésben elért eredményes tevékenységéről.

Talán igazunk volt, de tévedtünk. Kósa Ferenc: "Az utolsó szó jogán" c. filmjét Aczél György 3T-s kultúrpolitikája, a "Tilt" kategóriába sorolta; s nyilvános vetítését tíz évig nem engedélyezte. Béres József és cseppjeinek kálváriája pedig folyt tovább. A Rubik-kocka gyártásának kicsempészése ismeretében, többen azt gyanítottuk, hogy e nagyhatású gyógyszer-találmányt is külföldön akarják hasznosítani, jövedelmeztetni, amire késztetést kapott a feltaláló. Ekkor- 1976 végén- írta Nagy László: "Megszületett. Karácsonyi híradás a rákellenes gyógyszerről" című interjúját, de az általa /is/ szerkesztett Élet és Irodalomban nem közölték le.

Ebben az időszakban kerültem át a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsából (TOT), a kormány Tudománypolitikai Bizottsága (TPB) Titkárságára. A Köpeczi Béla miniszter vezette Társadalomtudományi Koordinációs Bizottság titkáraként dolgoztam. Fő feladatom az 1972-ben indított Országos Távlati Tudományos Kutatási Terv (OTTKT), illetve a kiemelt társadalomtudományi kutatások szakmai- kormányzati koordinációja, a perifériára szorított jeles kutatók, kutatóhelyek (egyházi, közgyűjteményi) bevonása volt a nagy, országos kutatási programokba. Sokat hadakoztam, nehezen éltem túl, s 1978 őszén a Lipótmezőn fejeztem be kormánytisztviselői küldetésemet.

A magyar felsőoktatás és kutatás korabeli állapotáról, s benne 1994-ig végzett munkámról "KÖZSZOLGÁLATBAN (avagy egy "túlélő" köztisztviselő válogatott feljegyzései, írásai) c. könyvemben (Püski, Bp. 1994. 571 p.) olvashatnak, amelyet a belső címlapon; a közjóért fáradozóknak, gyermekeinknek, az alábbi vers-sorokkal ajánlottam: "....lesz a veszett ügynek bolondja/ világra a gondot kibontja/ lesz idő ami sose felejt/ mert kéz is lesz hogy írjon röhejt/ s kínt az országos panaszkönyvbe..." Elhúllt bolondok nyomán c. megrázó költeményét Nagy László, az igazságért küzdő Béres József holtig hű szövetségeseként írta. Biztatásul szolgált ez mindannyiunknak, akik segítő szándékkal szegődtünk a kutató-feltaláló mellé. A TKB titkáraként én " A nagy társadalmi és egészségügyi kihatású biológiai és orvostudományi vívmányok elérésére, a lakosság egészsége és munkaképessége megőrzésére irányuló kutatások" c. országos K+F programba javasoltam - a vele történt konzultáció alapján- Béres József kutatását.. Ennek a titkárát, Vizy E. Szilvesztert, az Egészségügyi Minisztérium akkori főosztályvezetőjét javasoltuk- Pozsgay Imrével, Kósa Ferenccel együtt- e "politikailag terhelt ügy" miniszteri biztosának, akit az illetékes vezetők elfogadtak. Vizy E. Szilveszterrel egy tudós- szakember is bekerült abba a körbe, amelynek tagjai is hozzájárultak a Béres-csepp elismertetéséhez, gyártása elindításához.

"Béres Józsefnek és társainak az emberek, a magyar társdalom gyógyításáért vívott áldozatos küzdelme a rendszerváltás egyik szimbólumává vált."- szól a feltaláló 2000 szeptemberében átvett Magyar Örökség-díjának bevezetője. Ezekben a küzdelmes években vele harcolt a felesége, mellette nőtt férfivá, példáját követte méltó utódja, ifj. Dr. Béres József. Kilombosodott, gyarapodott a család, akiknek jóvoltából kifejlődött, s tovább növekszik hazánk egyik legjelentősebb gyógyszergyártó cége, amely diadalra vitte a Béres-cseppet.

Hálás vagyok, hogy Béres József igazságért folytatott eredményes harcának, s a magyar szolidaritás diadalának - társaimmal együtt - én is részese lehettem.

Béres Klára: Szirtfoknak lenni.. c. könyvében hiteles portrét készített áldott apósa család-és nemzethű személyiségéről, életútjáról, csodás tehetségéről, példás emberi karakteréről, ami további művészi alkotásokat inspirált. Örülök, hogy a gyógyszergyártásban elért eredmények, a család révén a humán szférát, a kulturális életet is átszivárványozzák, amelynek hatásaként a népdalkultúra, a mese, a szőlő-és borkultúra, s a közérdek, közjó is része a Béres- örökségnek. Isten áldja meg a 100. éves Dr. Béres Józsefet a feltalálót, akinek mellszobra a Népfőiskola Nemzeti Pantheonját ékesíti. Utódai, követői legyenek a Magyar Életfa táplálói, büszkeségei!

Bakos István, kurátor

Buda- Lakitelek,

2020. február 15.


* Elhangzott (rövidítve) a Lakiteleki Népfőiskolán rendezett Béres József Emléknapon.


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!


Vissza


 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Március >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink