Ma 2020 március 28. szombat, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Tájékoztatjuk Látogatóinkat, hogy a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciója és fejlesztése keretében a beruházás első része befejeződött, a második ütem folyamatban van.

A Népfőiskola Alapítvány a beruházás ideje alatt is várja Látogatóit programjaival, szolgáltatásaival, melyekről továbbra is tájékoztatjuk honlapunk olvasóit.


A Béres Csepp feltalálójának mellszobrát avatták fel a Népfőiskolán
E-mail Nyomtatás PDF

Az idén száz éve született Béres József Széchenyi-díjas kutató, a hungarikummá minősített Béres Csepp feltalálójának mellszobrát avatták fel szombaton, a Lakitelek Népfőiskolán kialakított Nemzeti Panteonban.Dr. Béres József születésének századik évfordulója alkalmából emléknapot tartottak szombaton Lakiteleken, a Népfőiskolán, melyen részt vett a feltaláló fia, Béres József és felesége, Klára is. A délelőtt során a közönség láthatott pár részletet a kutató életéről készült, már a mozikban is futó filmből. A Gyöngyössy Bence rendezésében készült életrajzi dráma a 2013-ban hungarikummá minősített Béres Csepp megszületésének történetét és Béres József kutatónak a hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be. A film cselekménye mintegy tíz évet felölelve Béres József drámai életszakaszára összpontosít: a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Legendás készítménye fejlesztése közben – húga betegsége miatt is – versenyt futott az idővel, miközben folyamatosan a teljes ellehetetlenítésére törekedtek.

Az emléknapon Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola vezetője, V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős miniszteri biztos és dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is beszédet mondott.

A miniszter kiemelte: Béres József a magyarság számos szép és nemes tulajdonságát hordozta, életútja pedig jól illeszkedik a nemzet történelmének legnemesebb személyiségeihez.

– A tudós rájött egy ma már igen egyszerűnek tűnő, mégis zseniális összefüggésre, arra, hogy a nyomelemek szükségesek az élőlények fejlődéséhez, regenerálódásához. Ez volt Béres József felfedezésének az alapja, így született meg 1972-ben a Béres Csepp – mondta Kásler Miklós.

Az ünnepség végén felavatták a Kölcsey Ház előtti Nemzeti Panteonban a feltaláló bronz mellszobrát, Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek alkotását.

Fotó: Hraskó István


www.boan.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!


Vissza


 

Állásajánlatok


Aktuális állásajánlatok

Webkamera

Lakitelek Népfőiskola animált kameraképe

Kattintson a képre!

Eseménynaptár

<< 2020. Március >> 
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Magyar Örökség

Magyar Örökség Díj
2003 március 22-én a Magyar Örökség Díj kuratóriuma pedagógiai és közösségszervező munkássága elismeréséül Magyar Örökség Díjat adományozott a Lakiteleki Népfőiskolának.

Támogatás


A XIX. Lakiteleki Filmszemle zsűri tagok tiszteletdíjának támogatása szakmai program megvalósítását a 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Közhasznúság


Közhasznúsági jelentéseink